"Severna Makedonija spremna da postane članica NATO-a"

Američka ambasadorka u Severnoj Makedoniji izjavila je da je ta zemlja prošlu godinu završila spremna da realizuje dugogodišnju težnju da postane članica NATO-a

Izvor: B92

Četvrtak, 02.01.2020.

11:28

Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Ambasadorka Kejt Berns je rekla da su dodatno poboljšani odnosi sa SAD i da je sve širi spektar mogućnosti regionalne saradnje i integracije, prenosi portal Plusinfo.

"Ojačava ekonomija Severne Makedonije koja takođe pokazuje spremnost za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, sprovodeći reforme koje su od ključnog značaja", rekla je Berns i dodala da ima još dosta posla i izazova, ali da je zemlja na pozitivnom putu koji obećava.

Kako je rekla, Severna Makedonija je završila 2019. godinu sedeći za stolom sa svojim budućim NATO saveznicima u Londonu, spremna da na početku 2020. konačno realizuje dugogodišnu težnju i postane članica Alijanse.

Ona je takođe u svom novogodišnjem obraćanju, koje je objavila na Tviteru, rekla da Severna Makedonija otvara nove mogućnosti saradnje sa susedima.

Dodaje da ta zemlja nastavlja da pokazuje svoju spremnost za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, sprovodeći reforme koje će omogučiti toj zemlji prosperitet i napredak.

"U godinama iza nas zabeležano je produbljivanje odnosa sa SAD", rekla je Berns i podsetila na vojnu vežbu "Odlučan udarac" i posetu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Berns smatra da pozicija te zemlje, kao regionalnog lidera na godišnjem rangiranju Svetske banke o mogućnostima kreiranja biznisa, ohrabruje strane investitore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: