Olakšanje za roditelje: Elektronski upis u škole 2020, bez predaje dokumenata VIDEO

Sistem elektronskog upisa u osnovne i srednje škole u ovoj godini biće potpuno završen, što će roditeljima doneti veliko olakšanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.01.2020.

12:59

Olakšanje za roditelje: Elektronski upis u škole 2020, bez predaje dokumenata VIDEO
Ilustracija/Getty Images/Andreas Rentz

Roditelji od naredne školske godine više neće morati da nabavljaju nijedan dokument.

"Prošle godine roditelji nisu morali da nose izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o prebivalištu, a ove godine ćemo taj sistem unaprediti tako da nijedan dokument roditelji ne moraju da donose", rekao je direktor vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihajlo Jovanović.

To, kako objašnjava, znači da roditelji đaka više neće morati da prikupljaju dokumentaciju na nekoliko adresa, poput potvrde da je dete prethodno završilo predškolsku ustanovu ili potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu. Sve će se, kaže, obavljati elektronskim putem.

Prošle godine, podseća, omogućena je usluga e-vrtić u 17 gradova i opština u Srbiji, a prema njegovim rečima, u ovoj godini ta usluga će biti dostupna u celoj zemlji.

"To znači da će roditelji u svakom gradu i opštini moći svoje dete da upišu preko interneta", navodi Jovanović i kaže da su planovi te kancelarije za ovu godinu veoma ambiciozni.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, očekuje se završetak prve faze izgradnje velikog državnog "Data centra" u Kragujevcu. Takođe, najavljuje, završetak Centralnog registra stanovništva.

Kancelarija za IT i e-upravu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave uspostavlja registar u kojem će biti svi podaci o građanima.

"Šest državnih institucija će iz 13 baza podatake presuti u ovaj veliki centralni registar i već 1. septembra ćemo imati uspostavljen registar, gde će građani moći da vide sve svoje podatke", rekao je Jovanović. Kada se jedan podatak o građanima negde promeni, ta informacija će, kaže, biti prosleđena celoj državnoj upravi.

Fokus Kancelarije u 2020. biće više nego u ranijem periodu na kreiranju usluga namenjenih preduzećima. U naredna dva do tri meseca firmama će se na portalu e-uprave omogućiti pristup ka 30 novih usluga što će im, navodi, omogućiti da sve svoje poslove sa državom završe putem interneta.

Reč je o uslugama koje su važne za funkcionisanje preduzeća u različitim sektorima, a uglavnom su vezane za dozvole koje ta pravna lica treba da nabavljaju od MUP-a, Uprave za bilje, duvan...

U narednoj 2021. godini biće dodato još 70 usluga od značaja za privredu, a broj usluga će se, kaže, iz godine u godinu uvećavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: