Hrvatska preuzela predsedavanje EU

Hrvatska je danas, 1. januara, preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetu Evropske unije, šest i po godina pošto je postala članica.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Christian Bruna
EPA-EFE/Christian Bruna

Kako navodi Hina, početak predsedavanja biće službeno obeležen 9. januara, kada će u Zagreb doći članovi Evropske komisije s predsednicom Ursulom fon der Lajen na čelu.

Hina podseća da je predsedavanje EU prilika da se zemlja predstavi u što boljem svetlu evropskoj javnosti, kao i da za evropske teme zainteresuje domaću javnost.

"Snažna Evropa u svetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsedavanje Savetu EU.

Šestomesečni program predsedavanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija; Evropa koja povezuje; Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna.

Najvažniji događaj tokom hrvatskog predsedavanja EU i njegov vrhunac biće neformalni sastanak na vrhu zemalja EU i Zapadnog Balkana, 7. maja u Zagrebu.

"Hrvatsko predsedništvo zalagaće se za nastavak dosledne, delotvorne i verodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta", kaže se u programu hrvatske vlade.

Ističe se da su promovisanje evropskih vrednosti, jačanje multilateralizma i evropske bezbednosne i odbrambene saradnje, kao i sprovođenje ciljeva iz Programa UN za održiv razvoj 2030, glavne odrednice spoljnopolitičkog delovanja EU, te da se njen kredibilitet u međunarodnim odnosima odražava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susedstvu, istočnom i južnom, uključujući jugoistok Evrope (zapadni Balkan).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu