Rusija se oglasila o Crnoj Gori

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije nastale u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Izvor: Beta

Utorak, 31.12.2019.

13:44

Rusija se oglasila o Crnoj Gori
Getty images/Alexander Aksakov

Rusko ministarstvo je saopštilo da su "jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ za obezbeđivanje normalnog razvoja društva".

O atmosferi u kojoj se to dogodilo svedoči činjenica da je zbog nemira u parlamentu privedeno 17 poslanika opozicionog Demokratskog fronta, a masovni protesti održani su u nekoliko gradova uz učešće verskih i javnih ličnosti, navodi se u saopštenju iz Moskve.

Novi zakonski akt, između ostalog omogućava crnogorskim vlastima da od Srpske pravoslavne crkve (SPC) oduzmu više od 650 verskih objekata i da ih predaju nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), dodaje se u saopštenju, uz ocenu da je reč o jačanju administrativnog pritiska na SPC s ciljem njenog potpunog istiskivanja iz Crne Gore.

Uvereni smo u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava, ističe se u saopštenju i dodaje da je zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, veštačko stvaranje uslova za razdvajanje vernika praćeno velikim problemima.

Zakon koji je doneo crnogorski parlament i potpisao predsednik Milo Đukanović ne samo što se ozbiljno dotiče interesa Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, već i izdiže ovo pitanje na međunarodni nivo. Jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ su za obezbeđivanje normalnog razvoja društva, saopšteno je iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: