Ambasada SAD u plamenu VIDEO

Bagdad -- Desetine besnih pristalica iračkih šiita upali su u Ambasadu SAD u Bagdadu tako što su razvalili vrata. Prema rečima svedoka, bačen suzavac i čuli su se pucnji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MURTAJA LATEEF
EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Prema poslednjim informacijama, pripadnici obezbeđenja u američkoj ambasadi u Bagdadu ispalili su šok bombe na demonstrante ispred ulaza u zgradu ambasade.

Agencija AP prenosi da se u unutrašnjosti videla vatra, kao i da je najmanje troje američkih vojnika na krovu zgrade. AAFP prenosi da je američki predswednik hitno razgovarao s iračkim premijerom.

Kako se navodi, Tramp je tražio zaštitu ambasade.

Kako prenosi Rojters, čule su se četiri glasne eksplozije.

Za sada nije jasno šta je izazvalo požar, ali se navodi da ispred zgrade stoji muškarac koji pomoću megafona uzvikuje da se ne ulazi u zgradu i da je "poslata poruka".

Dvojica policajca povređena su nakon što su bačene šok bombe, očigledno, iz ambasade, kako bi naterali demonstrante da se raziđu, izjavio je svedok za Rojters.

Krv se mogla videti na licu jednog policajca i na stomaku drugog, dok su ih kolege odvodile sa lica mesta, rekao je svedok.

Nekoliko hiljada osoba okupilo se ranije ispred zgrade da bi tako izrazilo negodovanje zbog američkih vazdušnih napada u kojima je ubijeno 25 pripadnika šiitske vojske.

Okupljeni uzvikuju "Dole SAD" i "Smrt SAD" i bacaju plastične boce i kamenice na zid ambasade.

Dodaje se i da su crnim sprejom išarali zidove, a crvenim prozore u znak podrške vojsci Hezbolaha.

"Zatvoreno u ime otpora", piše na grafitima na zidovima.

Pojedini učesnici nose vojne uniforme i postavili su šatore ispred ambasade.

Oglasio se Stejt department

Irački premijer Adel Abdul Mahdi pozvao je danas demonstrante ispred američke ambasade u Bagdadu da se povuku i upozorio da se ne sprovode agresivne mere prema stranim ambasadama i predstavništvima.

Mahdi je u saopštenju naveo da će bezbednosne snage sprečiti svaku agresija prema stranim ambasadama i da će počinioci biti strogo kažnjeni, prenosi Rojters.

Svo američko osoblje američke ambasade u Bagdadu je bezbedno i nije bilo proboja u objekat, gde su demonstranti i borci milicije zbog američkih vazdušnih napada na Irak organizovali danas nasilni protest, saopštio je Stejt department.

Portparol Stejt departmenta izjavio je da je američki ambasador u Iraku Mat Tuler bio na ranije zakazanom privatnom putovanju više od nedelju dana i dodao da su lažni izveštaji da je bio evakuisan, preneo je Rojters.

Zvaničnik je rekao da se Tuler vraća u ambasadu i da nema planova za evakuaciju zgrade.

Pojedini učesnici bacaju kamenje na kapiju, dok drugi uzvikuju "Ne Amerika" i "Ne Tramp" i nose zastave Hezbolaha, navodi Rojters i dodaje da su iračke specijalne snage raspoređene oko ulaza kako bi sprečile ulazak u ambasadu.

Među učesnicima su i lideri pojedinih vojnih grupacija.

Agencija AP prenosi da su pojedini učesnici zgradu ambasade gađali plastičnim flašama i da su razbili video-kamere koje se nalaze na ambasadi.

strana 1 od 572 idi na stranu