Ambasada SAD u plamenu VIDEO

Desetine besnih pristalica iračkih šiita upali su u Ambasadu SAD u Bagdadu tako što su razvalili vrata. Prema rečima svedoka, bačen suzavac i čuli su se pucnji.

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2019.

09:57

Ambasada SAD u plamenu VIDEO
EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Prema poslednjim informacijama, pripadnici obezbeđenja u američkoj ambasadi u Bagdadu ispalili su šok bombe na demonstrante ispred ulaza u zgradu ambasade.

Agencija AP prenosi da se u unutrašnjosti videla vatra, kao i da je najmanje troje američkih vojnika na krovu zgrade. AAFP prenosi da je američki predswednik hitno razgovarao s iračkim premijerom.

Kako se navodi, Tramp je tražio zaštitu ambasade.

Kako prenosi Rojters, čule su se četiri glasne eksplozije.

Za sada nije jasno šta je izazvalo požar, ali se navodi da ispred zgrade stoji muškarac koji pomoću megafona uzvikuje da se ne ulazi u zgradu i da je "poslata poruka".

Dvojica policajca povređena su nakon što su bačene šok bombe, očigledno, iz ambasade, kako bi naterali demonstrante da se raziđu, izjavio je svedok za Rojters.

Krv se mogla videti na licu jednog policajca i na stomaku drugog, dok su ih kolege odvodile sa lica mesta, rekao je svedok.

Nekoliko hiljada osoba okupilo se ranije ispred zgrade da bi tako izrazilo negodovanje zbog američkih vazdušnih napada u kojima je ubijeno 25 pripadnika šiitske vojske.

Okupljeni uzvikuju "Dole SAD" i "Smrt SAD" i bacaju plastične boce i kamenice na zid ambasade.

Dodaje se i da su crnim sprejom išarali zidove, a crvenim prozore u znak podrške vojsci Hezbolaha.

"Zatvoreno u ime otpora", piše na grafitima na zidovima.

Pojedini učesnici nose vojne uniforme i postavili su šatore ispred ambasade.

Oglasio se Stejt department

Svo američko osoblje američke ambasade u Bagdadu je bezbedno i nije bilo proboja u objekat, gde su demonstranti i borci milicije zbog američkih vazdušnih napada na Irak organizovali danas nasilni protest, saopštio je Stejt department.

Portparol Stejt departmenta izjavio je da je američki ambasador u Iraku Mat Tuler bio na ranije zakazanom privatnom putovanju više od nedelju dana i dodao da su lažni izveštaji da je bio evakuisan, preneo je Rojters.

Zvaničnik je rekao da se Tuler vraća u ambasadu i da nema planova za evakuaciju zgrade.

Pojedini učesnici bacaju kamenje na kapiju, dok drugi uzvikuju "Ne Amerika" i "Ne Tramp" i nose zastave Hezbolaha, navodi Rojters i dodaje da su iračke specijalne snage raspoređene oko ulaza kako bi sprečile ulazak u ambasadu.

Među učesnicima su i lideri pojedinih vojnih grupacija.

Agencija AP prenosi da su pojedini učesnici zgradu ambasade gađali plastičnim flašama i da su razbili video-kamere koje se nalaze na ambasadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: