Netanjahu pohvalio vazdušne napade SAD na iranske saveznike

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio se i ocenio važnim američke vazdušne udare na položaje iračke jedinice podržane od Irana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE / ABIR SULTAN
Foto: EPA-EFE / ABIR SULTAN

Netanjahu je u telefonskom razgovoru čestitao američkom državnom sekretaru Majku Pompeu "na važnoj akciji SAD protiv Irana i njegovih saveznika u regionu", saopštio je kabinet izraelskog premijera.

SAD su juče saopštile da su u Iraku i Siriji izvele vazdušne udare na pet položaja iračke jedinice Brigade Hezbolaha, koju krive za napad u petak na severu Iraka, kada je ubijen američki vojni snabdevač.

Ti vazdušni udari SAD u kojima je poginulo 25 boraca Brigada Hezbolaha, prvi su američki napad na iranske saveznike u Iraku od 2011. godine. SAD su danas objavile video snimak napada.

Iračke Brigade Hezbolaha, odvojene od libanske grupe Hezbolah, deluju u okviru Snaga za narodnu mobilizaciju, iračkih paravojnih formacija odobrenih od vlade. Mnoge od tih grupa podržava Iran.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac još u nedelju je pozdravio američke udare označivši ih "prekretnicom u regionalnom odgovoru Iranu i njegovim saveznicima", uz ocenu da će Iran "napraviti veliku grešku ako ne bude shvatio snagu SAD".

strana 1 od 572 idi na stranu