"Po prvi put govorimo o Srbima u Crnoj Gori, stideli smo se decenijama"

Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i SPC, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.12.2019.

18:49

EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Vučić je dodao da želi da se ponaša ozbiljno, odgovorno i da ne "doliva ulje na vatru", ali i da ne kvari odnose sa tom zemljom.

Vučić je u emisiji Oko na RTS, komentarišući to što košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali na meč sa ekipom Budućnosti, rekao da nije u toku, ali da je možda bolje odigrati utakmicu za tri-sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

Dodao je i da se Nebojša Čović konsultovao sa predstavnicima više državnih organa, koji su dali svoje procene.

"Ja sam jednom razgovarao sa njim i rekao da će oni da urade sve da organizuju meč na najbolji način, ali da garantujem da neće biti problema, to je nemoguće. Mislim da je sada važno da se stvari smiruju, a ne da se dalje tenzije podižu", rekao je Vučić, na pitanje da li ga je Čović konsultovao po tom pitanju.

Upitan za utakmicu Dinamo - Crvena zvezda iz 1990. godine, koja je bila na neki način "sukob nacija", i postoji li mogućnost da se u Crnoj Gori desi nešto slično, Vučić je rekao da su Srbi i Crnogorci braća i da ne bi smelo nikada da dođe do toga.

"Ali, po prvi put govorimo o srpskom narodu, po prvi put o Srbima u Crnoj Gori. Stideli smo se decenijama da pričamo o Srbima u Crnoj Gori, nismo smeli da izgovorimo...", rekao je Vučić.

Poručio je da želi da se ponaša ozbiljno i odgovorno, da ne doliva ulje na vatru i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

"Beograd nema krivicu, ni na koji način nismo učestvovali u dešavanjima u Crnoj Gori osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako je to greh, ja ga prihvatam kao i to da sam izdajnik, valjda što nisam zaratio sa Crnom Gorom. Ako je ljudima tako najlakše", rekao je Vučić.

"Sutra sa patrijarhom o pomoći našoj crkvi u Crnoj Gori"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi s crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti.

„Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC“, poručio je Vučić gostujući u emisiji RTS-a „Oko“.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

Podsetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

„Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drgih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice“, rekao je on.

Milo Ðukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju, kaže Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu "pod Ðukanovićem", Vučić je poručio da on, za razliku od drugih naših političara koji uvek govore da je neko drugi kriv, ne veruje u terorije zavere i da sve neko namešta, već veruje u znanje i rad.

„Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu“, podvukao je on. Vučić je rekao da "mini Šengen" odgovara svim zemljama u regionu, a ne samo Srbiji, kao što, kako kaže, navode pojedini kritičari, dodajući da su pre takve regionalne inicijative urađene brojne studije koje su to i potvrdile.

Na konstataciju novinara RTS da pojedini kritičari govore da "mini Šengen" odgovara samo Srbiji, jer ima trgovinski suficit sa svima u regionu, Vučić je kazao da je tačno da naša zemlja ima suficit sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom, ali da je "mini Šengen" takva inicijativa koja će odgovarati i Albaniji i Severnoj Makedoniji, uz nadu da će i Crna Gora biti deo toga.

"Tačno je da naša zemlja ima suficit sa svim zemljama u regionu, čak i sa Slovenijom, Hrvatskom, što nikada nije bio slučaj u vreme bivše Jugoslavije, zatim sa Bugarskom, Rumunijom, osim sa Mađarskom. To govori koliko je Srbija napredovala, koliko je bolje pozicionirana", rekao je Vučić. Ponovio je da će "mini Šengen" odgovarati svima u regionu, dodajući da su to i mnoge studije potvrdile. "Naravno da odgovara i Albaniji, i Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori i BiH. BiH, bez toga, imaće samo problema više", rekao je Vučić.

Upitan da li "mini Šengen" odgovara Evropi, Vučić je kazao da u Evropi ne smeju da kažu ništa protiv inicijative, jer je zasnovana na svim slobodama koje su evropske vrednosti, ali da nije siguran da se "previše raduju".

"Kad god Balkanci uzmu stvari u svoje ruke i ne pitaju tate i mame odozgo, onda oni imaju neku vrstu problema", podvukao je Vučić. Na konstataciju novinara da je kao radikal kritikovao CEFTA, Vučić je potvrdio da je bio protiv CEFTE, ali iz političkih, jer je u to vreme CEFTA politički predstavljala - "uvođenje Kosova na mala vrata", i pri tome ostaje. U ekonomskom smislu je, kaže, pogrešio, jer je u tom smislu to dobra regionalna inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: