Upozorenje: Ne imenujte nikoga ko bi mogao da bude "agent Amerikanac"

Grupe u Iraku koje podržava Iran, blate predsednika zbog odbijanja da njiihovog kandidata postavi za premijera.

Izvor: B92

Subota, 28.12.2019.

16:03

Upozorenje: Ne imenujte nikoga ko bi mogao da bude
Ilustracija: Deposit photos/doglikehorse

Grupe koje podržava Iran su ocenile da je odluka predsednika Iraka da ne imenuje proiranskog kandidata za premijera po volji Sjedinjenih Država, i upozorile ga da ne imenuje nikoga ko bi mogao biti "agent Amerikanac".

Odluku da ne imenuje kandidata koji ima podršku Fataha, Asada al-Eidanija, predsednik Iraka Barham Salih objasnio je kao posledicu masovnog protivljenja antivladinih demonstranata koji tri meseca zahtevaju svrgavanje celokupne iračke političke klase.

Demonstranti optužuju vladu za korupciju i loše upravljanje i zatražili su nezavisnog kandidata za premijera.

U petak uveče, hiljade ljudi su na bagdadskom Trgu Tahrir podržale Salihovu odluku.

Ali u izjavi u petak, organizacija "Kateb Hezbolah" (Brigade Hezbolaha), ocenila je odluku predsednika kao "sumnjivu" jer on, kako smatra ta organizacija "sprovodi američku volju koja ima za cilj da zemlju privuče ka haosu", piše u saopštenju.

Poslanik Odai Avad, član "Lige pravednih" (Asaiba Al al-Hak) koju podržava Iran, nazvao je Saliha kukavicom i u TV-u intervjuu rekao da "svaki Iračanin treba da pljune u lice predsedniku što je to učinio".

Grupe povezane sa Iranom saopštile su da je predsednik prekršio Ustav "odbijanjem da vrši svoje dužnosti" - da imenuje kandidata koga je izabrao najveći poslanički blok.

Međutim, od prošlogodišnjih izbora političari se ne slažu oko toga koji je blok najveći, te ih je taj spor doveo do toga da su dvaput propustili rok za imenovanje novog premijera.

U iračkom parlamentu postoje dva glavna bloka: "Sairun" koji predvodi populistički šiitski sveštenik Muktada al-Sadr, i "Fatah", na čelu s Hadi al-Amirijem. Ali broj poslanika u tim blokovima se menja sve vreme od izbora, i to toliko da se i ne zna koliki je broj poslanika i koliko puta prešao iz jednog bloka u drugi.

Demonstranti su u petak nazvali grupe koje podržava Iran "blokovima korupcije", rekavši da one čine sve što mogu da bi osigurale da sekte i etničke grupe, a ne političke stranke, budu na čelu države.

Znak duboke podele Iraka je i to što najmoćniji irački verski autoritet, Veliki ajatolah Ali al Sistani, u petak nije održao uobičajenu političku propoved.

Irak je u protestima od 1. oktobra, a više od 450 demonstranata je poginulo, od čega su većinu ubili pripadnici snaga bezbednosti bojevom municijom, kao i ispaljivanjem neuobičajeno velikih i teških patrona suzavca koje su smrtonosne ako pogode čoveka.

Ta masovna pobuna je podstakla ostavku bivšeg premijera Adela Abdul-Mahdija krajem prošlog meseca.

Predsednik Salih je u četvrtak rekao da neće imenovati al-Eidanija, guvernera južne pokrajine Basra, za sledećeg premijera Iraka "da bi se izbeglo još više krvoprolića i radi očuvanja građanskog mira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: