MPC pravi strategiju odbrane hramova - spremna do Badnjeg dana

Mitropolija crnogorsko-primorska do Badnjeg dana napraviće strategiju odbrane hramova nakon što je u Skupštini usvojen Zakon o slobodi veroispovesti i uverenja.

Izvor: B92

Subota, 28.12.2019.

10:55

MPC pravi strategiju odbrane hramova - spremna do Badnjeg dana
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Primenom ovog zakona u pitanje bi mogla biti dovedena imovina Mitrropilije.

"Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici, hramovi u kojima služe i vernici. Do Badnjeg dana znaće se sve", rekao je sagovornik iz MCP-a, pišu crnogorske "Vijesti".

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je neposredno nakon usvajanja zakona, u noći između četvrtka i petka, pozvao vernike da se u mestima u kojima stanuju formiraju "odbori i bratstva za odbranu svetinja".

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero ukazala je na "važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu", navodeći da su upoznati sa tim da je Skupština usvojila Zakon o slobodi veroispovesti.

Demokratski front će buduće aktivnosti usklađivati sa MCP, a njegovi potezi zavisiće i od stava Državnog tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv trojice poslanika tog saveza Milana Kneževića, Andrije Mandića i Miluna Zogovića, rečeno je "Vijestima". Demokratska Crna Gora osudila je “nasilinički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi veorispovesti”. Navode da je to kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama dana, neustavno i nezakonito hapšenje i pritvaranje građana i poslanika, kao i izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje i netrpeljivosti”.

Predsjednik partije Aleksa Bečić izjavio je da se “gnuša saznanja da je primijenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju”. Odbornici Demokrata u SO Golubovci napustili su juče sednicu u znak revolta što je policija prethodne noći hapsila građane u blizini Aerodroma Golubovci.

Socijalistička narodna partija tekođe je osudila napad na vladiku Metodija i vjernike, ali i hapšenje poslanika DF-a. “U znak solidarnosti sa opozicionim kolegama, koji se nalaze u pritvoru i zbog svega rečenog o Zakonu o slobodi veorispovesti, SNP CG otkazuje redovne prednovogodišnje aktivnosti u svojim opštinskim odborima”, navela je ta partija u saopštenju, prenose "Vijesti".

Njen potpredsednik, a predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić otkazao je tradicionalni novogodišnji i božićni prijem “zbog novonastalih okolnosti”. Policijski službenik Centra bezbjednosti Nikšić Miloje Šćepanović dao je sinoć otkaz nakon 30 godina staža jer nije hteo da učestvuje, kako je rekao u akciji policije protiv građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: