Netanijahu se glatko "odbranio"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u četvrtak glatko pobedio na unutarpartijskim izborima za rukovodstvo vladajuće partije Likud.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2019.

09:05

Netanijahu se glatko
Foto: Tanjug/Gali Tibbon/Pool via AP

On je time dobio veliki podsticaj pred treće parlamentarne izbore u zemlji za manje od godinu dana.

Pobeda bi Netanjahuuu koji je na funkciji premijera preko 13 godina, duže od bilo kog svog prethodnika, mogla dati još jednu mogućnost da obrazuje vladu nakon izbora u martu pošto nije uspeo u prethodna dva pokušaja, posle aprilskih i septembarskih izbora.

On se lako odbranio od jedinog rivala, poslanika Likuda Gideona Saara, a takodje može i dalje da se nada da će se izboriti za iminutet nakon što je u novembru optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

"Ogromna pobeda. Hvala članovima Likuda za poverenje, podršku i ljubav. Božja volja. Vodiću Likud u veliku pobedu na predstojećim izborima", objavio je Netanjahu na Tviteru rano jutros nekoliko sati nakon što su zatvorena glasačka mesta.

Saar je takođe na Tviteru čestitao Netanjahu i najavio da će ga podržati na parlamentarnim izborima.

"Ko god nije spreman da preduzme rizik za put u koji veruje nikada neće pobediti", prokomentarisao je taj bivši ministar svoju odluku da se kandiduje za vodju partije.

Zvanični rezultati koje je objavio Likud pokazuju da je Netanjahu osvojio 41.792 glasova ili 72 odsto u poređenju sa 15.885 glasova ili 28 procenata za Saara.

Iako otklanjaju svaku sumnju u Netanjahuov položaj u vladajućoj konzervativnoj stranci unutarpartijski izbori će po svoj prilici produžiti političku neizvesnost u Izraelu.

Netanjahu će ostati na čelu Likuda tokom izbora ali njegovi pravni problemi mogli bi ponovo narušiti napore da se posle toga obrazuje vlada.

Na drugim izborima ove godine u septembru nije bilo jasnog pobednika i ni Likud ni rivalski savez partija centra Plavo u belo nisu bili u stanju da obezbede parlamentarnu većinu i sami formiraju vladu.

Kao jedini izlaz činila se vlada nacionalnog jedinstva ali je Plavo i belo odbilo da udje partnerstvo s Netanjahuom protiv koga je podignuta optužnica.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju sličan ishod u martu 2020. godine što povećava mogućnost za nastavak zastoja. Izrael ima prelaznu vladu već godinu dana.

Netanjahu (70) je predvodio zemlju neprekidno čitavu deceniju između ostalog ističući svoje bliske veze za predsednikom SAD Donaldom Trampom, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim liderima.

Odbijao je ustupke Palestincima, a Tramp ga je nagradio otkako je postao predsednik i otvoreno se svrstao uz Izrael u odnosu na ključna pitanja.

Netanjahuov čvrstorukaški pristup Iranu takodje se pokazao kao popularan.

Talas izraelskih udara na iranske mete u Siriji, Libanu i Iraku išao je u prilog tvrdnjama da brani Izrael od neprijatelja.

Ipak Netanjahu nije mogao da obrazuje vladu u dva navrata i posle izbora u septembru su mnpgi posmatrači predvidjali početak njegovog kraja.

On je optužbe protiv sebe odbacio tvrdeći da nije ništa loše učinio, optuživši neprijateljske medije i pravni sistem za pokušaj udara.

Profesor političkih nauka sa Hebrejskog unverziteta u Jerusalimu Ruven Hazan kaže da Netanjahupva pobeda neće imati uticaja na izbore u martu već jednostavno znači da je uspeo da zadrži kontrolu nad partijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: