Policija pretukla vladiku SPC; Iz bolnice potvrđeno: Četvoro je povređeno

Podgorica, Beograd -- Crnogorska policija pretukla je noćas vladiku dioklijskog Metodija na mostu na Đurđevića Tari.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

"Vladiku i pojedine vernike su oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama. Povrežđena su i dva vernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Jednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici", navodi Mitropolija crnogorsko- primorska.

Vladika i građani Crne Gore, vernici Srpske pravoslavne crkve, pretučeni su u toku protesta protiv donošenja spornog Zakona o slobodi veroipovest, koji je jutros oko 3 sata usvojen u Crnogorskoj skupštini.

Iz Mitropolije kažu da je taj primer najbolje potvrdio istinitost reči premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je u skupštini rekao da policija ne sme da primeni silu protiv vernika.

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Eduar Lalovića potvrdio je da su tokom noći u tu bolnicu primljene četiri osobe, koje su učestvovale u blokadi puta na mostu Đurđevića Tara, među kojima je bio i jedan policajac i, kako je rekao, svi su imali lakše povrede.

Lalović je za podgoričke Vijesti rekao da među povređenima niko nije imao prelom kuka i kljčne kosti, a nakon ukazane prve pomoći svi oni su, kaže, pušteni kući.

Oglasila se ponovo i Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je ranije saopštila da je među povređenima jednom verniku polomljen kuk, a drugom ključna kost.

U saopštenju Svetigorepres, Mitropolija izražava zahvalnost Laloviću, što je potvrdio njihovu raniju informaciju da je na mostu na DJurđevića Tari bilo povređenih učesnika protesta koji su primljeni u pljevaljsku bolnicu, i to ne dvojica, nego trojica plus jedan policajac.

Zahvaljuju mu i na tome što je javnosti dao precizne informacije o kakvim povredama se radi.

"Naši izvori su rekli da se radi o povredama kuka i ključne kosti, ali, naravno, mi nismo zdrastvena ustanova da bismo mogli stručno utvrditi kakve su povrede u pitanju", navodi se u saopštenju Svetigore pres.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica na sednicu tokom koje je zabeležen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta.

Iz SPC ranije je saopšteno da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

strana 1 od 171 idi na stranu