Ruska crkva presekla vezu; "Patrijarh priznao raskolnike"

Ruska pravoslavna crkva javila je da prekida veze sa patrijarhom aleksandrijskim i sveafričkim Teodorom Drugim jer je priznao novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Izvor: Beta/AFP
Podeli
 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Pročitajte još:

Grčka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Ukrajinska crkva je nezavisna od verske uprave Moskve.

U saopštenju posle sastanka u Moskovskoj patrijaršiji, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je naveo da od sada ne može pominjati ime patrijarha Teodora Drugog u svojim molitvama i učestvovati u zajedničkim molitvama.

U saopštenju se osuđuje "lična odluka" patrijarha Teodora Drugog da "prizna ukrajinske raskolnike" i navodi se da, međutim, tu crkvu ne podržava Sveti sinod Aleksandrije.

Ruski Sveti sinod izrazio je "dubok bol" zbog toga što je patrijarh Teodor Drugi priznao Ukrajinsku crkvu i naveo da će Ruska crkva održavati veze s nadbiskupima Aleksandrije koji nisu podržali formiranje nezavisne Ukrajinske crkve.

Pored toga će aktivnosti parohije Aleksandrije u Moskvi biti suspendovane, a ruske parohije u Africi više neće raditi pod pokroviteljstvom Aleksandrijske patrijaršije, već će, po odluci ruskog Svetog sinoda, biti pod neposrednom upravom ruskog partrijarha Kirila. Crkva u Aleksandriji jedna je od najstarijih u hrišćanstvu.

Početkom januara Vaseljenska patrijaršija je priznala autokefalnost nove Ukrajinske pravoslavne crkve, nezavisne od Moskve. Moskovska patrijaršija, koja i dalje ima veliki broj parohija u Ukrajini, proglasila je tu odluku ilegalnom i prekinula veze s vaseljenskim patrijarhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu