Remziju Šalji smanjena kazna za ratni zločin

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimicno je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje, osuđenog za ratni zločin.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.12.2019.

18:55

Remziju Šalji smanjena kazna za ratni zločin
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na 14 godina zatvora preinačilo je na deset godina.

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasnovana je na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo, prenosi prištinska Koha.

Kako piše Koha, Apelacioni sud je mišljenja da je prvostepeni sud "precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne".

U konkretnom slučaju, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina.

Kako su pisali mediji, bivši komandant jedinice OVK Remzi Šalja u ratu je bio poznat po nadimku "Crvena jabuka", a prvostepeno je osuđen 3. jula. On je pred sudom u Prizrenu proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, na području Suve Reke.

Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice, a Šalja je na sudu rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Specijalno tužilaštvo saslušavalo je u pritvoru Šalju dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: