Blokade širom Crne Gore, ori se "Oj, Kosovo, Kosovo" VIDEO

Dok traje rasprava u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, tenzije u gradu, kao i skupštini su podignute

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.12.2019.

19:03

Blokade širom Crne Gore, ori se
FOTO TANJUG/ MARIJA PETROVIC/ bk

Sveštenici i vernici MPC su i dalje na barikadama.

Kako su preneli novinarima, oni čekaju garancije da će se predloženo rešenje povući iz skupštinske procedure.

Crnogorski premijer Duško Marković informisao je ranije parlament o razgovoru sa mitropolitom Amfilohijem, koji je tražio da vlada povuče predloženi zakon o slobodi veroispovesti, ali da dogovor o tome nije postignut.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić izrazio je žaljenje što do dogovora nije došlo i pozvao je građane da izađu na ulice.

U toku dana u crnogorskom parlamentu su se, van sale, mogle čuti različite informacije kada će se glasati o predloženom zakonu.

Bilo je najava da će se to dogoditi danas oko 18.00 časova, kao i da će se glasanje ipak obaviti sutra, a jedan broj poslanika je glasanje dovodio u vezu sa ishodom razgovora mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića. U skupštini Crne Gore mere bezbednosti su podignute na viši nivo, a obezbeđenje nosi gas maske oko struka.

Demokratski front je ranije najavljivao incidente situacije, pominjali su i "bugarsku skupštinu", pa je moguće da su mere podignute upravo iz tog razloga.

Oni su ranije rekli da su od toga odustali, ali je posle neuspešnih dogovora izmedju mitropolita Amfilohija i premijera Crne Gore Duška Markovića, Andrija Mandić iz DF pozvao na blokade.

Sveštenstvo i vernici su u neposrednoj blizini skupštine, čitaju molitvu, ali ne mogu da prođu skupštini zbog barikada na kojima je policija. Veliki broj novinara je u zgradi skupštine, a glasanje se očekuje, prema nezvaničnim saznjanjma, u toku noći. Dok u crnogorskom parlamentu traje rasprava o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC" iz Pljevalja i Žabljaka blokirali su most na Tari.

Ranije danas blokiran je magistralni put Berane - Bijelo Polje. To je saopšteno na skupu sveštenstva, vernika i gradjana kod Blažovog mosta u Podgorici, a potvrdili su i poslanici Demokratskog fronta (DF) u parlamentu.

Na skupu je saopšteno i gde se sve okuplja narod, a rečeno je i da je blokiran put ka aerodromu, put za Radanoviće, kao i da su ljudi počeli da se okupljaju u Budvi, što je dočekano aplauzom.

Sveštenici sve vreme čitaju molitvu, a ispred njih su policajci koji su na barikadma i sprečavaju prolaz do skupštine gde je u toku rasprava.

"Neka budućnost ovog skupa zavisi od onih koji su na mostovima i putevima, jer je sigurno hladnije njima na mostu na Tari, nego nama u Podgorici", rekao je sveštenik Predrag Šćepanović. Kordon policije na Blažovom mostu i dalje blokira put ka centru grada. Okupljeni gradjani u blizini mosta pevaju "Oj, Kosovo, Kosovo".

Protorej Radomir Nikčević rekao je ranije da nema razilaženja dok napismeno ne dobiju potvrdu da će do 8. januara da se odgodi izglasavanje Zakona. Odlaganje glasanje o zakonu tražio je mitropolit Amfilohije u današnjem razgovoru s premijerom Duškom Markovićem, ali dogovor o tome, kako je obavešten parlament, nije postignut. Okupljeni građani nadomak Blažovog mosta pevaju "Oj, Kosovo, Kosovo", piše Antenam.net, a prenosi Aavaz.ba.

Protorej Radomir Nikčević rekao je ranije da nema razilaženja dok napismeno ne dobiju potvrdu da će se do 8. januara odložiti izglasavanje zakona.

Kako se može videti na snimku, nadomak Blažovog mosta postavljen je kordon policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: