Pravoslavci gube veru u Putina?

Patrijarh Kiril je, prilikom početka Putinovog trećeg predsedničkog mandata 2012, okarakterisao njegovu vladavinu kao "čudo božje".

Izvor: D.Ð.

Utorak, 24.12.2019.

18:42

Pravoslavci gube veru u Putina?
EPA/ ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Patrijarhovi komentari su, prema shvatanju kritičara, predstavljali očiglednu ilustraciju erozije razdvajanja crkve i države. Tokom narednih godina Putin, koji je izražavao duboka verska uverenja, postao je ultrakonzervativac ističući sebe kao zaštitnika hrišćanskih vrednosti.

Premotajmo do 2019. Ruska pravoslavna crkva i dalje ističe svoju podršku nosiocima vlasti u toj zemlji, ali odnosi Kremlja sa običnim vernicima, glavnom Putinovom glasačkom grupom, sad su se poremetili, navodi Politiko.

Ne samo da je mnogo pravoslavaca učestvovalo u prodemokratskim protestima tokom ove godine, nego su navodili veru kao razlog.

Nasilno gušenje demonstracija u Moskvi, gde je opozicionim političarima zabranjeno da učestvuju u gradskim izborima, predstavljalo je prelomni trenutak za mnoge.

"Priključila sam se protestima zbog mojih religioznih ubeđenja. Isus Hrist je rekao da volimo bližnjeg svog kao što on voli nas, a umro je na krstu zbog nas. Ne možete biti ravnodušni kada vidite nepravedne odluke sudova i da ljudi pate", rekla je Elena Morgunova iz Moskve.

U septembru su pravoslavni sveštenici potpisali otvoreno pismo u kojem se osuđuju represivna suđenja za više od 20 osoba koje su učestvovale u protestima. Šest demonstranata je i dalje iza rešetaka dok je njih osam osuđeno na zatvorske kazne do pet godina.

"Apelujemo na one koji poseduju sudsku moć i rade u organima reda naše zemlje. Mnogi od vas su kršteni u pravoslavnoj crkvi i smatraju da su vernici. Suđenja ne bi trebalo da budu represivna i upotreba sile ne treba da se izvodi uz neopravdanu okrutnost", navodi se u pismu koje je potpisalo 200 sveštenika.

Verovatno najupečatljiviji simbol opadanja Putinove podrške među vernicima jeste preobraćanje Dmitirja Tsorionova, nekadašnjeg lidera Božje volje, bivše radikalne pravoslavne grupe koja se fizički obračunavala s liberalnim aktivistima.

Tsorionov, koji je predstavljao primer ultrakonzervativnog pravoslavnog aktiviste, radio je u sprezi s ključnim ljudima crkve, uključujući Vsevolda Čaplina, bivšeg portparola patrijarha Kirila. Danas Tsorionov, koji je u vezi sa članicom Pusi rajota, češće se sreće na opozicionim protestima i skupovima za uklanjanje uspomena iz sovjetske ere s ruskih ulica.

Tsorionov je optužio Kremlj da koristi religiju kako bi podstakao mržnju prema Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: