Najbombardovanija zemlja na svetu - žrtva između SAD i Sovjetskog saveza

Američko bombardovanje Laosa (1964-1973) bilo je deo misije Cije kako bi se oduzela moć od komunističkog pokreta Patet Lao, povezanog sa Sovjetskim savezom.

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2019.

17:37

Najbombardovanija zemlja na svetu - žrtva između SAD i Sovjetskog saveza
Ilustracija: Depositephotos/icholakov01

Zvanično neutralna teritorija tokom Hladnog rata, postala je poprište borbe između Sovjetskog saveza i Amerike, kada su američki avioni bacili više od dva miliona kasetnih bombi - više nego ukupan broj bačenih bombi tokom Drugog svetskog rata, navodi Histori.

Blizina Laosa Mao Cedungovoj Kini učinila ga je značajnim za domino teoriju Dvajta Ajzenhauera.

"Ukoliko izgubimo Laos, ostatak Jugoistočne Azije će pratiti", rekao je Ajzenhauer, koji je odobrio Cijine treninge antikomunističkih snaga koje su imale jedan cilj - da unište komunističke rute nabavke kroz Ho Ši Minov Vijetnam.

Kenedi, Džonson i Nikson, Ajzenhauerovi naslednici, nastavili su njegovu politiku i odobrili povećanje vazdušne pomoći gerilcima, ali to nisu učinili javno.

"Laos je najnegostoljubljivije područje za otpočinjanje akcije. Njegova geografija, topografija i klima su ugrađene slabosti
", rekao je Kenedi.

Stoga se bombardovanje nametnulo kao bezbedniji način za uništavanje komunističkih ruta za nabavku pre nego što bi to moglo da naškodi američkim snagama.

Američko vazduhoplovstvo otpočelo je bombardovanje 1964. godine, sa bazom u Tajlandu.

Sjedinjene Države su naposletku na Laos bacile ekvivalent aviona punog bombi na svakih osam minuta, svakoga dana tokom devet godina.


Do 1975. godine, jedna desetina populacije Laosa (oko 200.000 ljudi) poginulo je u bombardovanjima, dok je dvostruko više ranjeno. Četvrtina stanovništva, oko 750.000 ljudi, postali su izbeglice.

Bilo je žrtava i sa druge strane. Dokumenti, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju da je 728 Amerikanaca poginulo, od kojih je većina radilo za Ciju.

Nasleđe američkog bombardovanja i dalje je prisutno u Laosu i stvara probleme. Procenjeno je da 30 procenata bombi nisu eksplodirale, a u godinama nakon bombardovanja 20.000 ljudi je poginulo ili je osakaćeno zbog oko 80 miliona bombi koje su ostale.

Barak Obama je 2016. postao prvi aktuelni predsednik SAD koji je posetio Laos i donirao 90 miliona dolara u cilju čišćenja zemljišta od zaostalih bombi.

Proces vađenja neeksplodiranih bombi iz zemljišta i dalje traje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: