Kina optužuje SAD: Žele da svemir pretvore u bojno polje

Kina je optužila SAD da svemir želi pretvoriti u "bojno polje".

Izvor: HRT

Ponedeljak, 23.12.2019.

16:29

Kina optužuje SAD: Žele da svemir pretvore u bojno polje
Foto: Chris Hondros/Getty Images

Ta je informacija stigla iz kineskog ministarstva spoljnih poslova nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio stvaranje svemirskih snaga koje će biti šesta grana američke vojske.

Tramp je u petak službeno najavio stvaranje svemirskih snaga tokom ratifikacije proračuna Pentagona od 738 milijardi dolara. Zatim je glasnogovornik kineske diplomacije Geng Shuang optužio Vašington za "nastavak politike naoružavanja u svemiru" te rekao da SAD želi "svemir pretvoriti u neku vrstu bojnog polja".

Prema njegovim rečima, SAD "krši međunarodni konsenzus o miroljubivom korištenju svemira". Stoga je pozvao međunarodnu zajednicu da donese pravno obvezujući instrument o kontroli naoružanja u svemiru. Američke svemirske snage će nakon kopnene vojske, zračnih snaga, mornarice, marinaca i obalne straže postati šesta grana američke vojske. Proračun za svemirske snage trenutačno je ograničen: jedva 40 miliona dolara za fiskalnu 2020. namenjeno je za uspostavu tih snaga. Kongres je dao Pentagonu 18 meseci da formira te snage.

Dominacija SAD-a u svemiru ugrožena je razvojem tehnoloških kapaciteta Kine i Rusije. Kina je još 2007. uspešno testirala balistički projektil zemlja-vazduh za rušenje satelita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: