Kina zabrinuta zbog američkih aktivnosti u svemiru

Kina je ocenila da su novoformirane vojne "Svemirske snage" Sjedinjenih Američkih Država "direktna pretnja miru i bezbednosti u svemiru".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2019.

12:53

Kina zabrinuta zbog američkih aktivnosti u svemiru
Ilustracija: Deposiphotos/Aquir014b

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je novinarima da je Kina "duboko zabrinuta zbog toga i čvrsto se tome protivi".

"Te američke aktivnosti ozbiljno su kršenje međunarodnog konsenzusa o miroljubivom korišćenju svemira, podrivaju globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost i predstavljaju direktnu pretnju za mir i bezbednost u svemiru", rekao je Geng novinarima.

Kineski svemirski program brzo se razvija od kada je poslala prvu misiju sa posadom u svemir 2003. godine.

U izveštaju u februaru Pentagon je napisao da su Kina i Rusija počele snažno da razvijaju tehnologije koje bi mogle da im omoguće da poremete ili unište američke i savezničke satelite u slučaju krize ili sukoba.

Kina je 2007. sprovela nenajavljen raketni udar na jedan od svojih neispravnih satelita, čime je nastala ogromna količina svemirskog otpada.

Geng je odbacio takvu zabrinutost i rekao da se radi o neosnovanim kontraoptužbama kojima se samo daje opravdanje Americi za njene akcije. Rekao je da se Kina stalno protivi "naoružavanju svemira" i smatra da treba da usaglasiti međunarodne sporazume o tome.

"Nadamo se da će međunarodna zajednica, posebno velike sile usvojiti oprezan i odgovoran stav da spreče da svemir postane novo bojno polje i da će raditi zajedno da održe trajni mir u svemiru", rekao je on.

Američka vojska vidi formiranje "Svemirskih snaga" kao odgovor na potrebu da se efikasnije organizuje odbrana interesa SAD u svemiru, posebno satelita za navigaciju i komunikaciju. "Svemirske snage" nisu planirane za slanje borbenih trupa u svemir, niti se to namerava.

SAD su za finansiranje tih novih snaga u prvoj godini namenile 40 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: