Pet smrtnih presuda za jedno od najjezivijih ubistava

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio na smrt pet osoba zbog ubistva novinara Vašington posta, saudijskog porekla, Džamala Kašogija prošle godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2019.

10:51

Pet smrtnih presuda za jedno od najjezivijih ubistava
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ostali optuženi osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora

Kašogi je važio za kritičara saudijskih vlasti, a ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je ušao kako bi obezbedio papire za venčanje. Iz tog zdanja nikada nije izašao, a pretpostavke su da je otrovan i potom raskomadan.

Nakon višenedeljnih pritisaka zvanični Rijad je priznao da je Kašogi ubijen, ali daljih dokaza nije bilo jer je konzulat više od deset dana odbijao da pusti turske istražioce u ambasadu. Kada su i dobili dozvolu da uđu, svi dokazi su "počišćeni".

Na videlo su potom izašli audio-snimci na kojima se čuje glas Kašogija i osoba koje su ga najpre ispitivale, a potom i mučile.

Za direktne izvršioce ubistva označeni su saudijski specijalni agenti, njih 11, o kojima i postoje podaci i snimci s nadzornih kamera, kako ulaze i izlaze iz ambasade u Istanbulu od dana kada je Kašogi u nju ušao.

Ni jedan deo tela Kašogija nikada nije pronađen, uprkos detaljnim analizama kako ambasade, tako i rezidencijalnog boravišta saudojskog ambasadora, koji je nedugo od kad je Kašogi ušao u ambasadu, napustio Tursku.

Pretpostavlja se da je Kašogi najpre otrovan, potom posut kiselinom koja je uzrokovala raspadanje njegovog tela, a potom da je zapaljen.

Međutim, pravi nalogodavac nikada nije otkriven, a mnogi smatraju da iza tog ubistva stoji najmoćnija osoba u Saudijskoj Arabiji - prestolonaslednik princ Mohamed Bin Salman, koji je čak primio deo Kašogijeve porodice kojima je izjavio saučešće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: