"Grozni Dejtonski sporazum je učvrstio temelje aparthejda"

Amerikanac nemačkog porekla Kris Metju u svojoj kući u Minesoti u SAD napravio je muzej posvećen Bosni i Hercegovini.

Izvor: Avaz.ba

Nedelja, 22.12.2019.

08:55

Ilustracija: Getty images/ Kael Alford / Stringer

U BiH je bio šest puta, planira doći narednog leta, a sa sobom će povesti kompletnu porodicu koja je, kao i on, fascinirana istorijom Bosne, njenim lepotama, kulturama, narodima...

Zvuči gotovo nestvarno, ali je istinito. Metju je kao osmogodišnji dečak bio fasciniran ličnošću Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih, čiji je "najbolji sin jugoslavenskih naroda i narodnosti" bio jedan od osnivača.

"Odrastao sam s raznolikom grupom prijatelja koji su imali drugačije poreklo i kulturu. Zbog toga sam se zainteresirao za humanističke nauke, ali i politiku, jer su mladići moje generacije bili zabrinuti zbog mogućeg nuklearnog uništavanja planete. S terminom Bosne prvi put sam se susreo 1984. godine tokom magičnih Olimpijskih igara u Sarajevu. Prethodno mi je učitelj religije u školi pričao o poseti Međugorju i o lepotama Bosne koje je tada video", kaže Metju za "Avaz".

U njegovom muzeju nalaze se vredni eksponati iz bivše Jugoslavije, ratne i posleratne BiH. Veoma dobro je upoznat s ratom u BiH 1992.-1995. godine i iz tog tragičnog perioda poseduje vredne eksponate.

"Divim se multietničkoj istoriji i kulturi BiH, njenom narodu i tradiciji. Nažalost, uprkos upozorenjima nakon Drugog svjetskog rata da se zlo nikada više nikom ne sme ponoviti na tlu Evrope, vama se, naočigled celog svijeta, dogodilo. Svet je gledao vesti iz BiH u noćnim satima i nije preduzimao ništa. Nešto slično što smo nedavno videli u Siriji ili Rohinja muslimanima. Grozni Dejtonski mirovni sporazum je u BiH učvrstio stanje aparthekda i ta činjenica me žalosti", govori on.

U svom muzeju nema oznaka Vojske RS, a Metju objašnjava i zašto.

"Pripadnici te vojske su počinili genocid i 'gurali' fašističke ideale. Ako bih imao takve simbole, to bi značilo isto kao da imam i nacističke. Ne želim reći da su svi Srbi koji su se borili u VRS fašisti. Neki su regrutovani,neki su smatrali da su njihovi domovi ugroženi, neki su se plašili šta će biti s njihovim porodicama ako ne odu u vojsku. Međutim, VRS je izvršila genocid, ne samo u Srebrenici, već širom BiH. Posebno 1992. godine, kada su napali nenaoružane civile i s tim se generacije koje dolaze moraju suočiti", zaključuje Metju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: