Deportacija terorista u BiH pretnja za ceo region

Beograd -- Deportacija boraca ID iz Sirije u BiH, predstavlja izazov, pa čak i pretnju, ne samo za BiH, već za čitav region, ocenjuju stručnjaci za bezbednost i terorizam.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/zabelin
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Pročitajte još:

"Ustanite, muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge" VIDEO

Kurdi ih tukli za oproštaj, jedan se vratio bos

Oni su za TV Pink ocenili da je problem u nedovoljno strogoj kaznenoj politici, a akcenat, smatraju, treba staviti na one koji vrbuju nove članove Islamske države.

Dževad Galijašević, stručnjak za ekstremizam, navodi da je ovo prva javna velika deportacija terorista u Bosnu i Hercegovinu.

"Do sada smo imali nekoliko pojedinačnih slučajeva. Gotovo stotinu džihadista se do sada vratilo iz Sirije u BiH, a sudovi su otvorili 43 predmeta o njima", naveo je Galijašević za Pink.

Prema njegovim rečima, 22 presude su izrečene, uglavnom kao rezultat sporazuma o priznanju krivice koji podrazumeva minimalne kazne, daleko ispod predviđenog kažnjavanja.

"Najniža kazna je tri godine, a maksimalna osam godina. Svi džihadisti su dobijali godinu dana. Ta kazna se može finansijski otplatiti, tako da svrha kažnjavanja nije ni mogla biti ostvarena", naveo je Galijašević i dodao da se očekuje da bude isporučeno još 200 ratnika u BiH.

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić kaže da su deportovani imali različite uloge - neki su nagovarali, pružali logističku podršku, vrbovali nove članove, a neki izvršavali teroristička dela.

“Akcenat nije samo na onima koji su izvršavali terorističe akcije, već i na indirektnim učesnicima, duhovnim imamima - koji vrbuju ljude” rekao je Petrić i dodao da nema podataka da li u ovoj grupi ima onhi koji će vršiti vrbovanje za terorističke akcije.

Ekspert za terorizam prof dr Marija Ðorić kaže da je povratak džihadista u Sarajevo jedna vrsta bezbednosnog rizika, pa i pretnje ne samo za BIH nego i za ceo region.

"Osim bezdbenosih pitanja, koja su prioritetna, značajna su i druga, socijalna - kako integrisati džihadiste u društvo i obaviti proces deradikalizacije”, istakla je Ðorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu