Deportacija terorista u BiH pretnja za ceo region

Deportacija boraca ID iz Sirije u BiH, predstavlja izazov, pa čak i pretnju, ne samo za BiH, već za čitav region, ocenjuju stručnjaci za bezbednost i terorizam.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.12.2019.

14:29

Deportacija terorista u BiH pretnja za ceo region
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Oni su za TV Pink ocenili da je problem u nedovoljno strogoj kaznenoj politici, a akcenat, smatraju, treba staviti na one koji vrbuju nove članove Islamske države.

Dževad Galijašević, stručnjak za ekstremizam, navodi da je ovo prva javna velika deportacija terorista u Bosnu i Hercegovinu.

"Do sada smo imali nekoliko pojedinačnih slučajeva. Gotovo stotinu džihadista se do sada vratilo iz Sirije u BiH, a sudovi su otvorili 43 predmeta o njima", naveo je Galijašević za Pink.

Prema njegovim rečima, 22 presude su izrečene, uglavnom kao rezultat sporazuma o priznanju krivice koji podrazumeva minimalne kazne, daleko ispod predviđenog kažnjavanja.

"Najniža kazna je tri godine, a maksimalna osam godina. Svi džihadisti su dobijali godinu dana. Ta kazna se može finansijski otplatiti, tako da svrha kažnjavanja nije ni mogla biti ostvarena", naveo je Galijašević i dodao da se očekuje da bude isporučeno još 200 ratnika u BiH.

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić kaže da su deportovani imali različite uloge - neki su nagovarali, pružali logističku podršku, vrbovali nove članove, a neki izvršavali teroristička dela.

“Akcenat nije samo na onima koji su izvršavali terorističe akcije, već i na indirektnim učesnicima, duhovnim imamima - koji vrbuju ljude” rekao je Petrić i dodao da nema podataka da li u ovoj grupi ima onhi koji će vršiti vrbovanje za terorističke akcije.

Ekspert za terorizam prof dr Marija Ðorić kaže da je povratak džihadista u Sarajevo jedna vrsta bezbednosnog rizika, pa i pretnje ne samo za BIH nego i za ceo region.

"Osim bezdbenosih pitanja, koja su prioritetna, značajna su i druga, socijalna - kako integrisati džihadiste u društvo i obaviti proces deradikalizacije”, istakla je Ðorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: