Protest u Tirani: Vučić "persona non grata" FOTO

Tirana -- U glavnom gradu Albanije u toku su protesti zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Predsednik Srbije boraviće u petak i subotu u Tirani, gde će učestvovati na Samitu o „malom Šengenu“.

Ispred hotela u kojem bi trebalo da odsedne predsednik Srbije, postavljen je baner sa natpisom "Ovde dolazi ratni zločinac, da pozira kao dobrotvor".

Prema najavi albanskog premijera Edija Rame, na sastanku bi trebalo da učestvuje i šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Domaćin novog sastanka, albanski premijer, ranije je najavio da će treći samit lidera regiona biti održan u Draču, ali će, zbog zemljotresa koji je nedavno pogodio Albaniju, a posebno Drač, sastanak ipak biti održan u Tirani. On je rekao i da sutrašnji samit predstavlja nastavak pokrenute inicijative o uspostavljanju tzv. "Malog Šengdena".

"Ova inicijativa je otvorena i inkluzivna i nije ništa novo, već je samo novo zajedničko opredeljenje i cilj da se implementira ono što je više puta dogovarano, a potom ostavljano po strani“, naglaslio je Rama.

On je naveo da inicijativa predviđa da zemlje koje su u nju uključene žele da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke i da sarađuju.

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Inicijativu za uklanjanje prepreka za protok roba, usluga, ljudi i kapitala pokrenuo je predsednik Vučić, koji je pre dva meseca u Novom Sadu na toj inicijativi okupio premijere Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Ramu.

Na prošlom sastanku, koji je održan pre mesec dana u Ohridu, postignut je dogovor kojim se započinje realizacija inicijative, sa ciljem da se unapredi investicioni ambijent u zemljama koje su uključene u inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu