Sitacija s decom na Malti nije tako loša: Još je gora jer ih ima više od 22 FOTO

Deca, poreklom iz Srbije, i dalje dobijaju odbijenica za boravišne vize na Malti, pišu "Novosti", koje su objavile fotografije te dece. "Blic": Nije samo 22.

Izvor: Blic, Veèernje novosti

Četvrtak, 19.12.2019.

08:55

Sitacija s decom na Malti nije tako loša: Još je gora jer ih ima više od 22 FOTO
Dan Kitwood/Staff/Getty images/ Ilustracija

Taj list navodi da je reč o odbijenicama donesenim na osnovu rešenja donetih pre ove krize, ali zbog praznika one nisu ranije uručene.

Goran Aleksić, ambasador Srbije u Rimu, koji na narezedencijalnoj osnovi pokriva i Maltu, u sredu je boravio na ostrvu i razgovarao sa malteškim nadležnim organima, te ističe da će ti razgovori doneti pozitivan rezultat za srpske državljane. On ocenjuje da je ovaj problem i političke prirode, jer je Vlada Malte u krizi, pa se, kako kaže, i ovo pitanje tretira kao političko. Takođe, Rangelov navodi i da je EU poslala državi Malti pojašnjenje koje bi moglo da ide u korist srpskih porodica - u njemu se tumači koliki je prihod je potreban po članu porodice.

Inače, kako je ranije najavljeno, porodice čija su deca dobila odbijenicu imaju pravo žalbe, a dok traje žalbeni postupak mališani će imati privremenu boravišnu dozvolu. Da deca neće biti proterana potvrdio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je za januar najavio političke konsultacije na tu temu.

Međutim, "Blic" navodi da nije reč samo o pomenutih dvadesetdvoje dece, već da je takvih slučajevca na Malti mnogo više, ali da se javnost upoznala samo sa slučajem tih 22.

To je ispričala Ljiljana, samohrana majka, kojoj su, kao i ostalim roditeljima srpske dece na Malti, jedini preostali mehanizmi na raspolaganju podnošenje žalbe Odboru za migrante i čekanje da se problem reši diplomatskim putem, nakon što im je tamošnja Agencija za državljanstvo i boravak (Identity Malta) odbila da produži dozvole za boravak.

Kako je u razgovoru za "Blic" ispričala, aktuelni problem podjednako pogađa i njeno dete, koje je inače rođeno na Malti, kao i one koji su se doselili.

"I deca stranih državljana koja su rođena ovde se isto tako smatraju doseljinicima. Imaju istu proceduru za dobijanje papira kao i ostali. I od mene se traži da imam godišnji prihod od 19.000 hiljada plus 20 odsto za dete isto kao i za roditelje koji su braku. Pravilo je za sve isto", ističe ona, objašnjavajući proceduru kroz koju je prošla nakon rođenja deteta na Malti:

"Morala sam dete da izvedem sa Malte da bi uzelo srpsko državljanstvo i naravno naš pasoš. Zatim smo se vratili na Maltu, a samim ulaskom moje dete ima vizu od 3 meseca kao i odrasli, dok je moj rok da predam papire u okviru ta 3 meseca. U slučaju odbijenice ili prekoračenja dete ostaje ilegalno u državi u kojoj je rođeno i istu mora da napusti.

Kako nam je ispričala, problem boravišnih dozvola srpskoj deci na Malti daleko je širi od slučaja 22 porodice, jer ih mnogo više i iz naše zemlje, kao i regiona Bosne, Makedonije, Albanije, ali i ostalih država Evrope.

"I ja sam predala za papire i čekam kao i ostali. Najveći problem je što mi nemamo nikakvu pravnu pomoć, niti ambasadu, niti smo pokriveni delovanjem iz naše zemlje", priča ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: