Neuspeli pregovori Ukrajne iu pobunjenika

Ukrajina i separatisti koje podržava Rusija nisu u sredu uspeli da postignu dogovor o razmeni zarobljenika

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

23:20

Neuspeli pregovori Ukrajne iu pobunjenika
Ilustracija: Depositphotos/ reflextions

Napeti razgovori o sukobu u istočnoj Ukrajini trajali su nekoliko sati.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i separatističkih pobunjenika sastali su se u Minsku kako bi razgovarali o uslovima za razmenu zarobljenika "svi za sve" posle preliminarnog sporazuma postignutog tokom ukrajinskih mirovnih pregovora prošle nedelje u Parizu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se 9. decembra sastao sa liderima Rusije, Francuske i Nemačke, ocenio je potencijalnu razmenu kao ključni rezultat pariskih razgovora.

Rekao je da očekuje da se svih 72 ukrajinskih zatvorenika koje separatisti drže vrate kući pre kraja godine.

Međutim, predstavnica separatista u Kontakt grupi u Minsku, Olga Kobceva, rekla je da razgovori nisu uspeli. Kao glavni kamen spoticanja navela je odbijanje Ukrajine da iz pritvora puste pobunjenike protiv kojih su podnete krivične prijave.

Kao drugi razlog pobunjenici su naveli da strane nisu uspele da se dogovore o oblastima u kojima će se ukrajinske snage i pobunjenici povući sa linije fronta kako bi pomogli u održavanju trajnog primirja.

Ukrajinska strane nije komentarisala pregovore.

U borbama na istoku Ukrajine, koje su počele 2014. godine nakon ruske aneksije Krima, poginulo je više od 14.000 ljudi i opustošen je centar ukrajinske industrije.

Mirovni sporazum iz 2015. godine pomogao je da se smanji obim sukoba, ali su borbe nastavljene.

Tokom razgovora u Parizu, ukrajiniski predsednik Volodimir Zelenski, ruski predsednik Vladimir Putin, francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se da ožive mirovni proces, ali nisu postigli napredak u centralnim pitanjima - vremenski okvir za održavanje lokalnih izbora u istočnoj Ukrajini i kontrolu granica u regionu koji drže pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: