Patrijarhova lekcija iz istorije Crnoj Gori

Nakon višednevne bure u javnosti zbog novog crnogorskog zakona o veroispovesti, oglasio se i srpski patrijarh Irinej.

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

07:24

Patrijarhova lekcija iz istorije Crnoj Gori
Foto: EPA-EFE/Srdjan Suki

Podsetimo, još dok je najavljivan taj zakon,izazvao je oštre polemike između onih koji smatraju da je reč o ozakonjavanju otimanja viševekovne imovine SPC u Crnoj Gori i progonu srpske crkve i onih koji zastupaju stranu nekanonske crnogorske pravoslavne crkve - čije tvrdnje su suprotne.

U celokupnu raspravu uključio se i zvanični Vatikan koji je, kako su preneli mediji, uputio pismo patrijarhu SPC Irineju, u kom je navedeno da bi zakon u Crnoj Gori, ako se usvoji i pre nego što se usvoji, morao da ima podršku svih verskih zajednica u Crnoj Gori.

U međuvremenu, sporni zakon je ušao u skupštinsku proceduru i odmah je nastao pravi haos u raspravi, budući da je crnogorska politička scena duboko podeljena.

Danas se oglasio i patrijarh SPC Irinej, koji je izjavio da je Mitropolija crnogorsko-primorska stvorila Crnu Goru, a ne obratno.

“Da nije bilo mitropolije, ko zna kako bi se razvijao život na tim prostorima, ona je vodila taj narod u najkritičnijim vremenima”, rekao je Irinej za "Kurir".

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, kojim se pokušava otimanje više od 650 pravoslavih hramova u Crnoj Gori, patrijarh kaže: “Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje neće biti ugrožene."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: