Novi obrt u slučaju srpske dece na Malti

Vlada Malte još nije donela konačnu odluku prema kojoj deca porodica koje nisu iz EU mogu da ostanu u toj državi, prenosi RTS.

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2019.

17:45

Novi obrt u slučaju srpske dece na Malti
Ilustracija: Depositphotos/IgorVetushko

Očekuje se, međutim, da ona uskoro saopšti zvanični stav o sudbini 22 deteta koja nisu iz zemalja EU, a koja ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

Izvori RTS-a su ranije javili da je premijer Malte Džozef Muskat jutros održao hitan sastanak s ministrima koji su uključeni u rešavanje tog problema i da je doneta odluka o izuzeću.

Muskatu je bila predata peticija za ostanak dece, koju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među njima i brojne poznate ličnosti i malteški nadbiskup.

Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je "zgrožena" zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici.

Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja, odnosno države koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete.

Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: