Milionska prevara lekovima protiv raka

Policija u Hamburgu, u saradnji s državnim tužilaštvom, pretresla je prostor firme "Citoservis" zbog sumnje u prevare s lekovima protiv raka.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.12.2019.

13:33

Milionska prevara lekovima protiv raka
Ilustracija: Depositphotos/ sudok1

Pored ove farmaceutske firme, pretreseno je i više ordinacija lekara, apoteka, jedna bolnica, privatni posedi.

Radi se o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, u kome učestvuje više od 420 policajaca i šest tužilaca, prenose nemački mediji.

"Citoservis" je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

Portparolka tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u preduzeću.

Prema nemačkoj televiziji ARD, ova kompanija je podmićivala lekare.

Od januara 2017. godine su pojedini lekari dobijali od "Citoservisa" po više od pola miliona evra, dobijali nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

"Citoservis" je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija.

Ehteringova kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.

U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija s njihovim receptima.

Jedna terapija košta do 100.000 evra.

Ovakvi recepti si veoma unosni za apoteke i proizvođače lekova, pa se u farmakološkoj industriji nazivaju i "farmaceutskim zlatom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: