Treća noć nasilja zaredom u Bejrutu

Bejrut -- Pristalice dve glavne šiitske organizacije u Libanu - Hezbolaha i Amala, sukobile su se danas sa snagama bezbednosti u Bejrutu.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Oni su, gnevni zbog video-snimka na internetu kojim se vređaju šiiti palili vozila, dok je policija u pokušaju da ih rastera koristila suzavac i vodene topove.

Nasilje je izbilo nekoliko sati pošto je predsednik Libana Mišel Aun odložio razgovore o imenovanju novog premijera i time produžio konfuziju usred sve teže ekonomske i finansijske krize.

Aun je odložio konsutacije sa liderima parlamentarnih blokova pošto jedini kandidat, premijer u ostavci Saad Hariri, nije dobio podršku najvećih hrišćanskih grupa.

Odlaganju je prethodilo nasilje tokom vikenda, kada su pripadnici bezbednosnih snaga primenili najoštrije mere protiv demonstranta od početka protesta širom Libana 17. oktobra, suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima rasterivale su stotine demonstranata u centru Bejruta.

Desetine ljudi su ranjene i u najgorem nasilju od početka protesta protiv političke elite.

Pošto je bilo je najavljeno da će se predsednik u ponedeljak sastati sa šefovima poslaničkih grupa radi razgovora o novom premijeru, i pošto se očekivalo da Hariri koji je podneo ostavku 29. oktobra, ponovo bude imenovan, Predsednička palata je najavila da je sastanak odložen za četvrtak.

Specijalni koordinator UN za Liban Jan Kubiš je upozorio da je odlaganje rizično za političare, a još više za narod, jer je kriza ekonomije duboka.

Liban ima ogroman dug, masovno je otpuštanje zaposlenih i nezabeleženo su stroga ograničenja kretanja kapitala.

Hariri koji je ostavku podneo posle dve nedelje protesta zbog korupcije i lošeg upravljanja.

I mada su protesti ujedinili sektaške i entičke grupe protiv vladjuće elite, izbila je napetost između demonstranata i pristalica šiitskih organizacija koje odbijaju kritike na račun svojih lidera.

Hariri se obratio Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci za pomoć radi prevazilaženja ekonomske krize.

strana 1 od 572 idi na stranu