"Nevidljivi prsti" bi da upravljaju Evropom - pipci se protežu do najviših zvaničnika

Globalna mreža proindijskih lažnih sajtova ima za cilj da utiče na donosioce odluka u Evropi, zaključuju istraživači.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

19:22

Ilustracija: Depositphotos,1xpert

Koordinisana mreža 265 sajtova operiše u 65 zemalja, prema izveštaju NVO iz Brisela EU disinfo lab, piše BBC.

Istraživači su išli tragom veb-sajtova indijske kompanije Srivastava grup.

Mreža je takođe osnovana da uključi grupe odgovorne za antipakistanske lobističke događaje u Evropi. Nema dokaza da je povezana s vladom Indije.

Ali istraživači veruju da je svrha mreže širenje propagande protiv suseda Indije i rivala - Pakistana. Obe zemlje žele da se mešaju u narative jedne protiv druge.

"Osim lažnih medija, tu je i njihova kombinacija sa lažnim NVO koja je vrlo zabrinjavajuća jer obezbeđuje iluziju onlajn i korenite podrške cilju. To je tačno gde leži dezinformisanje", rekao je izvršni direktor EU disinfo laba Aleksandar Alafilip.

Zombiji, zeleni vanzemaljci i plavi duhovi

Ilustracija: Deposit photos/Syda_Productions
Istraga EU disinfo laba počela je proveravajući EP tudej, portal koji je tvrdio da je onlajn magazin Evropskog parlamenta u Briselu. U oktobru operativna grupa EU za dezinfomracije otkrila je da EP tudej postavlja veliku količinu vesti direktno sa portala Raša tudej i Glasa Amerike (VOA).

Neki su pretpostavili ruski uticaj, ali EU disinfo lab, koja je nezavisna NVO, ušla je u trag serverima iza veb-sajta Srivastava grup.

Istraživači su otkrili šireću mrežu lažnih sajtova na engleskom jeziku koji služe lobističkim interesima Indije.

Mnogi portali koriste imena medija koji su prestali da postoje kako bi stvorili privid kredibiliteta. EU disinfo lab su posumnjali u ove zombi portale jer su neka imena vaskrsla iz ugašenih medija.

Na primer, jedan je Mančester tajms. U sekciji "O nama" iskorišćen je tekst iz Vikipediji o novinama istog imena. Ali sadrži važan deo opisa sa Vikipedije - poslednji put je izdat 22. jula 1922.

Šest od tih sajtova koriste imena koja vode u zabludu, poput Tajms Los Anđeles umesto poznatijeg Los Anđeles tajmsa.

Veb-sajtovi kopiraju sindikalni sadržaj sa medijskih organizacija kako bi izgledali više kao pravi medijski sajtovi. Oni onda ubacuju antipakistanske priče i mišljenja NVO povezanih sa mrežom koja služi indijskim interesima.

"Tajms ov Ženeva" je jedan od sofisticiranijih portala na mreži i ubacuje veliki broj video materijala. aktivnosti su po svemu sudeći usmerene na uticanje na donosioce odluka u UN.

Veb-sajt nije imao novost od 19. novembra, nekoliko dana nakon što je EU disinfo lab objavio da je razotkrio mrežu.

BBC je pokušao da dobije telefonski broj sajta "Tajms ov Ženeva", ali je isključen. Njihov kanal na Jutjubu je onesposobljen kao i nalog na Tviteru.

Alafilip veruje da je mreža pravljena da bi uticala na međunarodne institucije i izabrane predsetavnike. I smatra - uspelo je.

"Članovi Evropskog parlamenta učestvovali su u ovoj mreži na više nivoa, bilo to pisanjem komentara za njih, učestovanjem u prekookeanskim putovanjima i pres-konferencijama, ili govorom pred EP za njihove ciljeve." Indija takođe dobije mnoštvo kritika za reklamiranje u Evropi. Ranije ove godine, tokom svetskog prvenstva u kriketu u Engleskoj, baneri su viđeni kako lete preko stadiona tokom meča sa Šri Lankom, s porukama poput "Pravda za Kašmir" i "Indija da zaustavi genocid i oslobodi Kašmir".

Animozitet između Pakistana i Indije rezultiraoje u tri rata i mnogobrojnim sukobima na granici. Bitka za uticaj i podršku odvija se i na internetu i u stvarnom svetu.

I Pakistanci rade na sličan način i njihovu mrežu otkrio je EU disinfo lab, a i njima je jak uticaj u u Briselu, Ženevi i Strazburu, i koordinišu demonstracije i društvene mreže. Madi Šarma je identifikovana kao centar dezinformacija od EU disinfo laba. Ona je pisala za EP tudej i Nju Delhi tajms kao njihov dopisnik iz Unije.

Ona je i slala evropskim poslanicima pozivnice na kontroverzno putovanje u Kašmir.

Madi Šarma je britanski član Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta. Sebe predstavlja kao uspešnog preduzetnika, ali prema zvaničnim sajtovima jedina kompanija u kojoj je bila direktor jeste kompanija Madi limited, koja trenutno nije aktivna.

Njena podrška Indiji i učestvovanje u takvim mrežama mogu da budu shvaćeni kao sukob interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: