Netanjahu ima ozbiljnog protivkandidata

Jedini protivkandidat aktuelnog izraelskog premijera Netanijahua na izborima za lidera partije, Gideon Saar, stiče sve veću podršku svojih partijskih kolega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

13:42

Netanjahu ima ozbiljnog protivkandidata
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovy

Saar će, kako je najavljeno, u ponedeljak pokrenuti kampanju za čelnu poziciju u stranci "Likud".

I dok su ostali članovi čekali da se Netanijahu sam povuče, Saar je istupio napred.

Očekuje se da će oko 1.000 aktivista prisustvovati početku Saarove kampanje.

Kandidatura Sara za novog lidera Likuda predstavlja prvi ozbiljni interni izazov za Netanijahua koji je na vlasti više od 10 godina.

Članovi Likuda biraju lidera 26. decembra, a među mnogima raste sumnja da li Netanijahu još može da formira novu vladu posle dva neuspela pokušaja optužnice za korupciju.

I dok su Netanijahua njegovi različiti protivnici širom političkog spektra pozivali da podnese ostavku zbog optužbi, Saar je stalno govorio da partiji treba novi lider jer Netanijahu nije bio u stanju da formira stabilnu koalicionu vladu i nije verovatno da će to moći ako bude dobio novu šansu.

Najnovija istraživanja pokazuju da bi Likud sa Saarom kao liderom napravio moćniji blok sa prirodnim ultraortodoksnim i nacionalističkim saveznicima.

Saar bi takođe bio u lakšoj poziciji da stvori vladu nacionalnog jedinstva, navodi AP.

Ipak, Saarov izazov Netanijahuu mogao bi da bude i rizičan manevar u stranci koja veoma ceni lojalnost i koja je u svojoj istoriji dužoj od sedam decenija imala samo četiri lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: