Vatrogasci u Australiji zapalili kontrolisani požar, 20 kuća izgorelo, 450 bez struje VIDEO

Napori australijskih vatrogasaca da spreče širenje masovnih požara na severoistoku Sidneja kontrolisanim ciljanim požarima nenamerno su izazvali novi požar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

11:33

Vatrogasci u Australiji zapalili kontrolisani požar, 20 kuća izgorelo, 450 bez struje VIDEO
Foto: Getty images / Brett Hemmings/Stringer

U njemu je oštećeno ili uništeno najmanje 20 kuća.

Vatrogasna služba No9vog Južnog Velsa (RFS) rekla je danas da su vatrogasci u nedelju po podne izgubili kontrolu u ograničavanju megapožara na jugu planine Gospers, koji se proširio na nivo "vanrednog stanja" uveče i nastavio goreti.

Poverenik RFS-a je rekao da su vatrogasci na terenu pokušavali zaštititi zajednicu "donoseći neke osetljive i vrlo rizične odluke".

"Na nesreću stvari ne idu uvek po planu i vidimo kako se brzo mogu promeniti i kako destruktivne posledice mogu biti", rekao je za australijski ABC.

Požar je uništio električne instalacije i 450 kuća je ostalo bez struje.

"Suša je jako uticala na vegetaciju, koja je postala vrlo zapaljiva", rekao je poverenik RFS za TV Kanal 9 ranije.

"Videli smo vatru kako neometano bukti, pojačana vetrom."

Neki od terna pripadaju vatrogascima, koji se bore protiv "megapožara" koji je obuhvatio nekoliko požara u regiji i već uništio gotovo 380.000 hektara zemlje.

Požar bukti 70 kilometara severozapadno od Sidneja, a vatrena stihija prostire se na više od 60 kilometara dugom frontu.

U ponedeljak po podne širom zemlje 2000 vatrogasaca bori se protiv 108 požara, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: