SAD: Imamo cilj, a ne rok; Severna Koreja: Onda očekujte božićni poklon

Visoki američki diplomata kaže da Vašington neće prihvatiti rok kraj godine koji je dala Severna Koreja da naprave ustupke oko prekinutih nuklearnih pregovora.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 16.12.2019.

08:21

SAD: Imamo cilj, a ne rok; Severna Koreja: Onda očekujte božićni poklon
Ilustracija: Depositphotos/ romatitov626.gmail.com

On je pozvao Pjongjang da se odmah vrati za pregovarački sto.

"Po ovom pitanju želim da budem potpuno jasan, SAD imaju cilj, a ne rok", rekao je novinarima u Seulu specijalni američki predstavnik za Severnu Koreju Stiven Bigan.

Severna Koreja dala je rok do kraja godine da SAD predloži novi sporazum o denuklearizaciji koji bi uključio i značajno ublažavanje sankcija. Pjongjang je naveo da bi SAD mogle da očekuju "božićni poklon" ako ne ispune taj rok.

Bigan je rekao da su izjave Pjongjanga "neprijateljske, negativne i toliko nepotrebne".

On je rekao da su SAD potpuno svesne da je vrlo moguće da Severna Koreja izvede veću provokaciju u predstojećim danima i dodao da bi u najmanju ruku takva akcija bila neproduktivna za postizanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Bigan koji se nalazi u Seulu radi razgovora sa južnokorejskim zvaničnicima pozvao je Severnu Koreju da sedne za pregovarački sto.

"Da se obratim direktno našim pandanima u Severnoj Koreji, vreme je da radimo naš posao. Hajde da to završimo. Mi smo ovde i vi znate kako da nas kontaktirate", rekao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da neće ukinuti sankcije dok Severna Koreja potpuno ne odustane od svog nuklearnog programa.

Severna Koreja je uzvratila da ukoliko SAD ne naprave prihvatljivu ponudu, ona će naći "novi put".

Nije jasno da li će Severna Koreja da se obrati američkim zvaničnicima u nastojanju da reši sve veće razlike o tome kako da se postigne denuklearizacija.

Visoki severnokorejski zvaničnici nedavno su rekli da je pitanje denuklearizacije već skinuto sa dnevog reda pregovora i pretili su da će ukinuti samonamentuti moratorijum na probe nuklearnih raketa i raketa dugog dometa.

Poslednjih meseci Severna Koreja je sprovela niz proba raketa kratkog dometa i drugog oružja.

Zabrinutost da se sprema veća provokacija Severne Koreje porasla je kada je Pjongjang saopštio u subotu da je izveo "važnu probu" koja će ojačati njenu nuklearnu moć odvraćanja.

Stručnjaci smatraju da bi Severna Koreja mogla da lansira raketu sa satelitom ili interkontinentalnu balističku raketu ako SAD ne ispune rok koji im je dat, do kraja godine.

Proba interkontinentalne balističke rakete bi verovatno potpuno poremetila diplomatske napore zato što predsednik SAD Tramp smatra da je severnokorejski moratorijum na probe oružja spoljnopolitičko dostignuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: