Reagovalo srpsko ministarstvo, nada za "roditelje na Malti" VIDEO

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je malteške vlasti da odlože sprovođenje odluka o uskraćivanju dozvole boravka deci iz Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

14:30

Reagovalo srpsko ministarstvo, nada za
Ilustracija: Dan Kitwood/Staff/Getty images

Poziv se odnosi na decu čiji roditelji nemaju dovoljne prihode na godišnjem nivou i da sprovođenje odluke odlože do održavanja konzularnih konsultacija dve zemlje koje su zakazane za 27. januar 2020.

Ministarstvo je danas saopštilo da je, preko Ambasade Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama državljana Srbije koji borave i rade u Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom "zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou".

Reč je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – "Identity Malta".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi da je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje tih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

"Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine", piše u saopštenju.

Navode i da su uputili molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa tim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju tog pitanja angažovan je i počasni konzul Srbije na Malti.

Mediji su ranije javili da 22 deteta, među kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo da više borave u Malti, jer roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. Uglavnom je reč o porodicama iz država koje nisu članice EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: