Roditelji iz Srbije su skrhani, očajni i tužni: Nema para, nema dece

Valeta -- Dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članica EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Dan Kitwood/Staff/Getty images/ Ilustracija
Dan Kitwood/Staff/Getty images/ Ilustracija

Razlog - roditelji ne zarađuju dovoljno.

To je prvi put objavljeno još u septembru, a u međuvremenu, roditelji su formirali grupu "Roditelji na Malti" i tražili od vlasti da prihvate njihove aplikacije ili da im daju pisani dokaz da su odbijeni kako u septembru, tako i ovog meseca, piše list "Tajms of Malta".

Ove nedelje mnogi roditelji su dobili potvrdu da su njihovi zahtevi za boravak dece odbijeni, jer zarađuju manje od zakonskog minimuma.

Porodice koje potiču iz trećih zemalja, država koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Ali ta suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

Vladici i Dragani Popović, roditeljima dve devojčice nedostajalo je 143 dolara da bi dostigli 26.000, što je zakonski minimum.

Vladica Popović je na Malti dve godine, dok su mu se njegova supruga i ćerke pridružile pre šest meseci i tražile boravišnu dozvolu. Zbog svega što se desilo oni su u šoku, naročito jer se radi o maloj sumi novca, a kako su rekli, njihova deca se zbog svega osećaju izolovano i depresivno.

Slično je i s drugim porodicama. Aleksandra Ilić ispričala je da se njena dvogodišnja ćerka Neda, rođena na Malti, u svim institucijama smatra "legalnom" pošto ima ličnu kartu, osim u Agenciji nadležnoj za državljanstvo i boravak.

"Ne možemo da je pošaljemo nazad u Srbiju, to nije opcija, zato što ona ne može da krene u školu tamo, jedva govori srpski. Govori engleski. Takođe, nemamo ni kome da je pošaljemo", ispričala je Aleksandra.

Maja Braun iz odbora Zajednice Srba, pokušala je da uspostavi kontakt s agencijom i ugovori sastanak, međutim, kako kaže, ne postoji volja da se problem reši. "Ova politika je očigledno diskriminatorska. Zašto Agencija ne želi da razmotri druge izvore prihoda, poput izdavanja nekretnina u drugim zemljama ili ušteđevinu?", rekla je Maja Braun i optužila poverenika za decu da nije ni od kakve pomoći, iako je Malta zemlja potpisnica međunarodnih konvencija o zaštiti dece.

Ona je istakla da je tokom proteklih nekoliko godina uočila promenu unutar sistema - od jednog koji je prihvatao strane radnike i njihove porodice ka drugom koji ih odbacuje.

Jedan od osnivača organizacije "Roditelji sa Malte" je Ana Zdravković. Ona kaže da su roditelji skrhani i izgubljeni i da ne znaju kome da se obrate. "Očajni smo i tužni jer ne znamo šta više da radimo. Ne tražimo mnogo, samo normalan i miran porodični život na Malti", ispričala je Ana Zdravković.

Kako se navodi, ranije su postojali izuzeci od ove politike, a odluku o izuzeću mogao je da donese direktor vladine agencije ukoliko su oba roditelja zaposlena, ali ne zarađuju propisanu sumu, međutim politika je u međuvremenu pooštrena i brojnim porodicama nisu bili odobreni zahtevi zato što su njihovi prihodi bili manji od propisanih zakonom.

"Tajms of Malta" pokušao je da stupi u kontak sa Agencijom u vezi sa ovim slučajem, ali nije dobio nikakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu