"Ima tu začkoljica koja se zove američki i britanski ambasador u Prištini"

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša smatra da će nova vlada u Prištini teško biti formirana zbog različitih političkih programa Mustafe i Kurtija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2019.

08:16

Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Za 26. decembar zakazana je konstitutivna sednica kosovske skupštine i sve vodi ka tome da Kurti neće obezbediti 61 glas, odnosno da neće dobiti podršku DSK.

Ta partija insistira na tome da ima predsednika parlamenta i tačno potpisan sporazum da će kosovski predsednik, naslednik Hašima Tačija, posle marta 2021. bude neko iz DSK, rekao je Beriša za Politiku.

Mislim da su građani mnogo bliži novim izborima, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ima tu začkoljica koja se zove američki i britanski ambasador u Prištini.

"Ambasador SAD Filip Kosnet insistirao je da ovaj izborni rezultat bude takav da nijedna partija ne može sama da formira vladu. I vlada će biti formirana ako on bude insistirao, ili će se ići na nove izbore", smatra Beriša.

On tvrdi da će američki ambasador presuditi, a šta će on odlučiti znaćemo vrlo brzo. Na pitanje zašto misli da će Kosnet odlučivati, Beriša odgovara: "Amerika je napravila tu tvorevinu. Kada žele nešto da naprave, oni nađu način".

"Ne vidim razlog zašto bi Kosnet organizovao zajedničke sastanke s dva pretendenta za premijera Kurtijem i Vjosom Osmani. Svima je bilo poznato da će, kada se pojavi Isa Mustafa s timom, doći do pat pozicije, jer je DSK partija bivšeg komunističkog sistema koja odluke ne donosi brzo", rekao je predsednik Matice Albanaca Srbije.

Prema njegovim rečima, dosta toga će se znati posle konstitutivne sednice parlamenta 26. decembra.

Podseća i na reči lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da ne želi da razgovara s Beogradom, a kaže da još besmislenije deluju njegove izjave da za pregovaračkim stolom na želi da vidi predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: