"Mi već plačemo"

Hiljade libanskih demonstranata vratilo se da protestuje ispred parlamenta u Bejrutu, nakon što su ih bezbednosne snage oterale suzavcem i gumenim mecima.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 15.12.2019.

20:54

EPA-EFE/NABIL MOUNZER

U tome su ranjene desetine ljudi.

U noći između subote i nedelje pripadnici bezbednosnih snaga su se suprotstavili demonstrantima oštrije nego ikada ranije od početka protesta protiv vlade pre dva meseca koji su doveli do ostavke premijera Saada Haririja 29. oktobra.

Danas su napadači na severu Libana takođe podmetnuli požar u kancelarije dve velike političke partije, javila je državna Nacionalna novinska agencija.

Demonstranti su u Bejrutu uzvikivali parole protiv mera koje su preduzele bezbednosne snage i pozivali da predsednik vlade bude neko ko je nezavisan i nije povezan sa političkim strankama.

Oni su nosili libanske zastave i poručivali: "Nećemo otići, nećemo otići. Samo uhapsite sve demonstrante".

Neki su nosili postere i govorili da ih suzavac neće ovbratiti.

"Mi već plačemo", rekao je jedan demonstrant, aludirajući na duboku ekonomsku krizu sa kojom su Libanci suočeni.

Ulice koje vode do parlamenta bile su pune ljudi, a među njima su bila i deca.

U sukobima u noći između subote i nedelje ranjeno je više od 130 ljudi, saopštili su Crveni krst i Libanska civilna odbrana.

Kako je navedeno niko od ranjenih nije u ozbiljnom stanju i većini je pomoć ukazana na licu mesta.

Današnje nasilje izbilo je samo nekoliko sati pre nego što će se predsednik Libana, kako je planirano, sastati sa predstavnicima parlamentarnih blokova da se imenuje novi premijer.

Nakon prepirki i uprkos pozivima demonstranata da se osnuje tehnokratska vlada političari, kako se čini, vraćaju Haririja na tu funkciju.

Demonstranti su jasno rekli da neće prihvatiti da se on vrati i uzvikivali: "Saad, Saad,Saad nemoj o tome više da sanjaš", i najavili nastavak protesta ako se za premijera ne izabere neko prihvatljiv.

Šef službe bezbednosti general major Imad Osman pojavio se na protestima danas i rekao novinarima da je pravo na protest garantovano zakonom ali je apelovao na smirivanje, jer kako je ocenio, apelujući na demonstrante, nema potrebe za nasiljem.

Od početka 17. oktobra protesti su bili uglavnom mirni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: