"Razočaran sam, propuštena je važna prilika"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas da je razočaran ishodom konferencije UN o klimi (COP25).

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 15.12.2019.

17:14

EPA-EFE/ Justin Lane

Rekao je i da mu je žao zbog toga što je "propuštena važna prilika" jer su delegati oko 200 zemalja postigli samo "minimalni kompromis".

"Međunarodna zajednica propustila je važnu priliku da pokaže veće ambicije po pitanju smanjenja, prilagođavanja i finansiranja naspram klimatske krize", rekao je Gutereš u saopštenju nakon sastanka koji je trajao duže od dve nedelje, ali je dodao da ne sme da se odustane i da on neće odustati.

Maratonska UN konferencija o klimi (COP25) završena je danas u Madridu sa minimalnim kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu.

Dvonedeljna konferencija u Madridu trebalo je da se završi u petak ali je produžena u nastojanju da se postigne neki kompromis. Posle dva dodatna dana i noći pregovora delegati su se konačno složili oko dogovora da novi, bolji planovi za smanjenje emisije štetnih gasova treba da budu spremni za konferenciju u Glazgovu sledeće godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sve zemlje će morati da objave nove obaveze o smanjenju štetnih gasova do sledeće konferencije iduće godine u Glazgovu. Zemlje će morati da se pozabave jazom ;između onoga što nauka kaže da je potrebno da bi se izbegle opasne klimatske promene i onoga što se sada radi, što će, ako se nastavi, dovesti do toga da se limit za zagrevanje planete pređe već u 2030-im.

Neslaganja oko drugih pitanja uključujući tržište ugljenika odložena su za sledeće okupljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: