Protesti u Indiji odložili posetu premijera Japana

Novi protesti održani su u Indiji protiv zakona kojim se izbeglicama olakšava dobijanje indijskog državljanstva ali pod uslovom da nisu muslimani.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 14.12.2019.

17:13

Protesti u Indiji odložili posetu premijera Japana
EPA-EFE/JAGADEESH NV

Zbog tih protesta premijer Japana Šinzo Abe je odložio posetu Guvahatiju predviđenu za nedelju, dok su London i Vašington savetovale oprez svojim državljanima i izbegavanje putovanja u taj deo Indije.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Nju Delhiju pozivajući premijera Narendru Modija da odustane od zakona, koji prema oceni njegovih protivnika, dovodi do podela na osnovu verskih kriterijuma dok je Indija sekularna država.

Protesti su doveli do nasilja u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal gde je zapaljeno najmanje 20 autobusa i podmetnuti požari u dve železničke stanice.

U Guvahatiju u državi Asam, policija je otvorila vatru na demonstrante. Dve osobe su stradale i 26 je povređeno.

U Asamu je do ponedeljka ukinut internet jer vlasti strahuju od poziva na nove proteste preko društvenih mreža. Veliki deo trgovina je zatvoreno.

Novi zakon olakšava izbeglicama iz Avganistana, Bangladeša i Pakistana da dobiju indijsko državljanstvo ali pod uslovom da nisu islamske veroispovesti. Zakon se najviše odnosi na hinduiste i sike.

Opozicija i organizacije za zaštiti ljudskih prava smatraju da zakon predstavlja deo nacionalističkog programa indijskog premijera koji želi da marginalizuje oko 200 miliona indijskih muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: