UN ne znaju da li je Saudijska Arabija napadnuta iranskim oružjem

UN nisu uspele da dobiju nezavisnu potvrdu da su krstareće rakete i dronovi korišćeni za napade na aerodrom i naftna postrojenja u S. Arabiji "iranskog porekla"

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ Justin Lane
EPA-EFE/ Justin Lane

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da UN nisu uspele da dobiju nezavisnu potvrdu da su krstareće rakete i dronovi korišćeni za napade na aerodrom i naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji "iranskog porekla".

Gutereš je rekao i da se ne zna da li je to naoružanje bilo prebačeno iz Irana "na način koji nije u skladu" s rezolucijom UN kojom je potvrđen nuklearni sporazum iz 2015.

SAD su za napad okrivile Iran, dok su vlasti u Rijadu saopštile da su projetkili i dronovi bili iranski ali ipak nisu optužile Iran da ih je ispalio.

Gutereš je u izveštaju Savetu bezbednosti naveo da su UN ispitale ostatke sistema korišćenih u napadu i da i dalje prikuplja i analizira podatke.

U tom izveštaju se nalaze navodi SAD, Izraela, Francuske, Nemačke i Velike Britanije da je Iran izvodio aktivnosti povezane s balističkim raketama koje nisu u skladu s rezolucijom UN.

Tu se nalaze i iranska demantovanja tih navoda i izjava da nijedan iranski projektil "nije dizajniran da nosi nuklearne bojeve glave".

Geenralni sekretar nije iznosio ocene o navodima bilo koje strane.

strana 1 od 572 idi na stranu