"Istraga u celosti, ili nas niko neće tretirati kao ozbiljnu zemlju"

Predsednik S. Makedonije Stevo Pendarovski pozvao je da se afera Reket istraži u celosti, jer u suprotnom niko neće da tretira tu zemlju kao ozbiljnu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Pendarovski je zatražio odgovornost svih umešanih funkcionera u tu aferu.

"Građani iz dana u dana sve više gube poverenje u sudove, pravo je postalo politički instrument, a pravda se povlači pred moćnima. Potrebno je da se do kraja istraže svi kriminali prethodne, ali i aktuelne vlade i da se ne dopusti zastarevanje predmeta putem takozvane sakrivene amnestije", rekao je.

Pendarovski je zaključio da je visoka korupcija jedan od najvećih bezbednosnih izazova Severne Makedonije.

Afera "Reket" postala je poznata javnosti u Severnoj Makedoniji i u regionu nakon što je italijanski list "La verita" objavio prisluškivane razgovore optuženih u ovom slučaju.

Bivša šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva i makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, kao i za iznudu 1,5 miliona evra u zamenu za oslobađanje od pritvora skopskog biznismena Jordana Kamčeva.

Trećeoptuženi u ovoj aferi Zoran Milevski na prvom ročištu u skopskom Krivičnom sudu priznao je krivicu i osuđen je na tri godine zatvora, dok su Janeva i Jovanovski negirali krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu