Provera 11 kandidata za Veće ministara BiH

SIPA je dobila imena kandidata svih 11 predloga ministara i zamenika ministara iz srpskog i hrvatskog naroda predsedavajućeg Veća ministara BiH Zorana Tegeltije

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53

Pošto je Centralna izborna komisija BiH dala zeleno svetlo za svih 11 predloga ministara i zamenika ministara iz srpskog i hrvatskog naroda predsedavajućeg Veća ministara BiH Zorana Tegeltije, njihova imena su prosleđena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na proveru.

Reč je o šest kandidata iz reda hrvatskog i petoro iz reda srpskog naroda, odnosno kadrovima HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a.

SIPA ima maksimalan rok od 30 dana da obavi potrebne provere kandidata, ali se veruje da će procedura biti ubrzana s obzirom na to da se imenovanje novog Veća ministara BiH očekuje najkasnije do 28. decembra, prenosi Klix.ba.

SNSD je ranije saopćio da će njihovi članovi Staša Košarac i Vojin Mitrović, biti ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno, saobraćaja i komunikacija.
Treće ministarsko mesto za kadar iz Republike Srpske, iz reda "ostalih", dobio je DNS za Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice.

Predsedništvo te partije je izabralo Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, ali je sada u igri i Mlađan Božović a Tegeltija je potvrdio da je tog kandidata naknadno poslao na proveru.

Kada je reč o zamenicima ministara iz RS, za zamenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

HDZ je dostavio svoju listu na kojoj je Vjekoslav Bevanda koji ostaje na čelu Ministrstva finansija i trezora, kao i Josip Grubeša u Ministarstvu pravde. Ankica Gudeljević predložena je za ministarku civilnih poslova. Josip Brkić, Mijo Krešić i Ljiljana Lovrić predloženi su za zamenika ministara spoljnih poslova, odbrane i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Tegetlija je izjavio da će kandidate iz SDA, DF-a i SBB na proveru CIK-u i SIPA-i poslati u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu