SAD podržavaju pravo Alžiraca na mirno izražavanje mišljenja

SAD su saopštile da podržavaju pravo građana Alžira da mirno izražavaju mišljenja i pozdravile održavanje predsedničkih izbora.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 13.12.2019.

22:47

SAD podržavaju pravo Alžiraca na mirno izražavanje mišljenja
Ilustracija: Gettyimages/ Maja Hitij

Na izborima je za šefa države izabran Abdelmadžid Tebun, bivši premijer za vreme vlasti predsednika Abdelaziza Buteflike.

Portparolka američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus čestitala je Alžiru na održavanju predsedničkih izbora i navela da se SAD "raduju saradnji s novoizabranim predsednikom Abdelmadžidom Tebunom, u cilju promocije bezbednosti i prosperiteta u regionu".

"U prethodnoj godini, alžirski narod izražavao je težnje ne samo kroz glasačke kutije, već i na ulicama. SAD podržavaju pravo Alžiraca da mirno izražavaju mišljenja", rekla je Ortagus.

Odmah pošto je izabran za predsednika, protiv Tebuna je danas demonstrirao snažan miroljubiv pokret Hirak koji je gotovo deset meseci protestovao i u aprilu primorao na povlačenje Butefliku, posle 20 godina na čelu zemlje.

Tebun je večeras, na prvoj konferenciji za novinare posle izbora, rekao da će kroz dijalog s pokretom Hirak pokušati da izgradi novi Alžir.

Bivši premijer je pobedio u prvom krugu jučerašnjih predsedničkih izbora, osvojivši 58,15 odsto glasova. Izbori su održani u senci antivladinih protesta koji traju od 22. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: