Džonson jasan: Neće biti referenduma o nezavisnosti Škotske

Britanski premijer Boris Džonson poručio je škotskoj liderki Nikoli Stardžen da neće biti novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.12.2019.

21:10

Džonson jasan: Neće biti referenduma o nezavisnosti Škotske
Ilustracija: Depositphotos/ pavalena

On je istakao da se mora poštovati prethodno glasanje iz 2014. godine.

Premijer je jasno stavio do znanja da je i dalje protiv drugog referenduma o nezavisnosti, podržavši većinu ljudi u Škotskoj koja ne želi da se vrati podeli i neizvesnosti, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta, preneo je Rojters.

On je dodao da je rezultat referenduma iz 2014. bio odlučujući i da ga treba poštovati.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžen izjavila je ranije danas da je sada vreme da zemlja odluči o svojoj budućnosti i da će njena administracija sledeće nedelje pokrenuti pravna ovlašćenja za raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

"Narod Škotske je rekao svoje. Sada je vreme da odlučimo o svojoj budućnosti", rekla je Nikola Stardžen pošto je njena Škotska nacionalna partija povećala broj mesta u britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

"Škotska vlada će sledeće nedelje objaviti detaljan, demokratski slučaj prenosa vlasti kako bi se pokrenula pravna procedura za održavanje referenduma", dodala je, pozivajući se na administraciju na čijem je čelu u Edinburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: