Belgijsko tužilaštvo traži doživotni zatvor

Belgijsko savezno tužilaštvo zatražilo je osudu nekadašnjeg visokog zvaničnika Ruande zbog "zločina genocida" 1994. godine.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 13.12.2019.

20:13

Belgijsko tužilaštvo traži doživotni zatvor
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan

To bi bila prva osuda te vrste u Belgiji.

Fabijanu Nereceu, 71-godišnjem Hutuu uhapšenom u Francuskoj 2011, preti kazna doživotnog zatvora. Nerece poriče učešće u genocidu.

Tužilac Arno Ultremon je odbacio odbranu optuženog Nerecea, koji se predstavio kao prijatelj naroda Tutsi i naveo da je nekolicinu zaštitio od ekstremnih Hutua.

"Fabijan Nerece nije bio dobar čovek, u šta pokušava da nas uveri (...) I njega je pokretala genocidna namera. Da, Nerece je efektivno odgovoran za zločin genocida, u Kigaliju i Matabi", naveo je Ultremon. Mataba je mesto na severu Ruande iz kog potiče optuženi.

Nerece se brani sa slobode, a na teret mu se stavlja 13 ubistava i tri pokušaja ubistva u Ruandi, između aprila i jula 1994.

Dva od tih ubistava su počinjena u ruralnim područjima na severu zemlje, pre svega u Matabi, gde je Nerece, inženjer agronomije, osnovao školu. Ona mu je služila kao paravan za naoružavanje paravojnih formacija zaduženih za lov na Tutsije i umerene Hutue.

Nekoliko nedelja ranije, prema optužnici, Nerece je u Kigaliju s grupom naoružanih ljudi sprečio grupu komšija Tutsija da se sakriju. Tada je ubijeno 11 osoba.

Taj događaj se desio 9. aprila 1994, tri dana nakon pogibije u atentatu predsednika Ruande, Hutua Žuvenala Habjarimane. Obaranje Habjarimaninog aviona se smatra okidačem za genocid u kome je nastradalo najmanje 800.000 ljudi, pre svega Tutsija.

Suđenje Nereceu je peto koje se od 2001. odvija u Belgiji u vezi s dešavanjima u Ruandi, ali je i prvo u kom se optuženom na teret ne stavljaju ne samo "ratni zločini" već i genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: