"Bregzit nije kraj već početak odličnih odnosa sa Velikom Britanijom"

Brisel -- Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na kraju samita EU lidera čestitala je britanskom premijeru Borisu Džonsonu na "jasnoj pobedi" na izborima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Sean Gallup
Ilustracija: Getty images/ Sean Gallup

EU lideri su iz Brisela pozvali London da što brže ratifikuje Sporazum o povlačenju i da započne pregovore o budućim odnosima.

"Velika Britanija će postatiti 'treća zemlja', ali izgradićemo jedinstveno partnerstvo. Bregzit nije kraj nečega, već početak odličnih odnosa među dobrim susedima", poručila je predsednica Evropske komisije.

Ona je na kraju dvodnevnog samita u Briselu prenela da EU lideri do kraja januara očekuju ratifikaciju Sporazuma o povlačenju u britanskom parlamentu.

EU se nada da će se od 1. februara stvoriti uslovi za početak pregovora o budućem "bliskom i jedinstvenom" strateškom partnerstvu sa Velikom Britanijom.

Britanski premijer Boris Džonson je nakon ostvarene ubedljive većine na opštim izborima dobio jasnu podršku i potreban "politički kapital" da realizuje izlazak Velike Britanije EU početkom sledeće godine.

Velika Britanije bi prema postojećem dogovoru iz EU trebalo da izađe 31. januara.

strana 1 od 24 idi na stranu