Mladi branitelji i braniteljke ljudskih prava: Stanje bolje nego pre

Beograd -- Mladi branitelji ljudskih prava boravili na treningu u Kragujevcu. Iskustvo koje su stekli je važno kažu i ističu da je stanje ljudskih prava sada ipak bolje.

Izvor: Kopernikus
Podeli
Foto: Kopernikus/Grad Kragujevac
Foto: Kopernikus/Grad Kragujevac

Oni su u Kragujevcu boravili u okviru projekta "Branitelji i braniteljke manjinskih prava" koji organizuje Institut za evropske poslove uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Učesvovalo je njih 24 iz svih gradova Srbije i Crne Gore.

Trening je koncipiran tako da se sastojao od pet radnih dana sa veoma intenzivnom agendom.

Cilj projekta je okupiti mlade pravnike i pravnice, buduće i sadašnje advokate, sudije, tužioce i senzibilisati ih za pitanja manjinskih prava u Srbiji.

Istraživačkim radom, koji je deo projekta, došlo se do saznanja da mladi pravnici tokom školovanja nemaju predmet sa fokusom na manjinska prava u Srbiji. Srbija je u većinskim delovima svoje teritorije multukulturalna i multietnička sredina i manjinska prava jesu nešto na šta je potrebno staviti akcenat.

Stanje manjinskih prava u Republici Srbiji i dalje nije na zavidnom nivou, ali, kako je rečeno, ostvaren je određeni napredak, najviše zahvaljujući međunarodnim i nevladinim organizacijama koje kroz svoje delovanje promovišu mnoge univerzalne vrednosti, između ostalog i manjinska prava, utičući time i na rad državnih organa nadležnih za unapređenje stanja manjinskih prava.

“Dakle, trenutna situacija je bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina ali smatram da ostvareni napredak nije dovoljan i da se treba nastaviti sa unapređenjem stanja manjina, pogotovo onih najosetljivijih. Trenutni pravni okvir je na zadovoljavajućem nivou, ali implementacija zaostaje, mada treba težiti za što većom usklađenošću sa regulativom Evropske Unije", izjavio je jedan od učesnika Luka Cvetković. On kaže da je ovo bila izvanredna prilika da budući pravnici prošire svoje znanje iz oblasti manjinskih prava:

"Najjači utisak na mene su ostavili ljudi sa kojima sam učestvovao na seminaru, kao i organizatori koji su se stvarno potrudili da sve bude profesionalno i na dosta visokom nivou u pogledu kvaliteta predavača i smeštaja. Svako od nas se već sreo sa ovom problematikom na fakultetu i u životu ali pretpostavljam da niko nije imao priliku da sistematski prođe kroz oblast manjinskih prava kao što smo imali sada. Rad sa drugima pomaže nam da radimo na sebi i da budemo još bolja verzija sebe u profesionalnom i ljudskom smislu. Ovaj projekat mi je podigao svest i želju da nastavim da se borim za manjinska prava u Srbiji, jer zakonska regulativa i nije tako loša, problem je što se ne primenjuje. Smatram da je svaki vid usavršavanja svoje ličnosti jako važna stvar, navodi Cvetković.

Program je bio podeljen tematski, na četiri celine:

Prvi radni dan je bio posvećen razumevanju ljudskih prava, pojmu diskriminacije i razlici između individualnih i kolektivnih prava, nakon čega se detaljnije govorilo o pravima Roma i pripadnika LGBT zajednice, koji su prepoznati kao dve najugroženije manjinske grupe.

Narednog dana upoznali smo se sa reformom pravosuđa i njenim uticajem na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, a takođe smo diskutovali o nadležnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Na kraju dana, imali smo priliku da kroz radionice bolje razumemo prava manjina i da razvijemo empatiju prema žrtvama kršenja ljudskih prava.

Treći dan je bio posvećen institucijama, pa smo tom prilikom ostvarili spomenute posete Zaštitniku građana i sudijama Višeg suda u Kragujevcu nakon toga smo pred sobom imali studiju slučaja iz oblasti kršenja ljudskih prava koju smo morali da rešimo u što kraćem roku.

Poslednji dan treninga bio je posvećen kršenju ljudskih prava za vreme trajanja ratnog sukoba, sa čime smo se bolje upoznali kroz praćenje sudskog procesa i presuda u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u vezi sa tužbom Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije za genocid, preneo je Kopernikus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu