Izbori u Srbiji "što je moguće kasnije", mediji spekulišu o datumu VIDEO

U dijalogu vlasti i opozicije, kojem posreduju predstavnici EP, dogovoreno je da se redovni parlamentarni izbori održe što je moguće kasnije u ustavnim rokovima

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ roibu
Ilustracija: Depositphotos/ roibu

To je dogovoreno kako bi se obezbedilo vreme za ostvarivanje svih dogovorenih obaveza, deo je zaključaka današnje, završne runde dijaloga, u koje je Tanjug imao uvid.

Konkretan datum nije pominjan, ali beogradski mediji već spekulišu s mogućim datumom, pa tako Novosti spominju 26. april, a Blic - 3. maj 2020. godine.

Takođe, na dijalogu je postignut konsenzus u vezi s vremenskim rokom koji je predložila vlada za sprovođenje svih neostvarenih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi se svim akterima, posebno građanima Srbije, dala prilika da imaju veće poverenje u integritet izbornog okvira.

Posrednici u dijalogu su, takođe, pozvali na najšire moguće učešće na izborima, kako bi građani imali neophodan pluralistički demokratski izbor, navodi se u zaključcima u koje je Tanjug imao uvid.

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su danas, u dijalogu kojem posreduje EU, da parlamentarni izbori ne budu u martu, izjavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

Ona je na pres-konferenciji posle dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Prema zakonu, predsednik države raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, što je bilo 3. juna 2016, na osnovu čega bi izbori trebalo da se raspišu početkom marta.

Od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 i više od 60 dana, tako da bi izbori najkasnije mogli da budu održani 3. maja.

Gojkovićeva je objasnila da će predsednik Srbije, kojem je to ustavna nadležnost, odrediti krajnji datum u ustavnom i zakonodavnom okviru za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine i dodala da je to odlučeno kako bi se omogućila implementacija svih zaključaka koji su doneti tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima EP, na kraju treće i završne runde dijaloga, koja je održana danas, kazala da je dogovoreno da izbori ne budu u martu 2020. kako se pričalo u poslednje vreme, već u kasnijem terminu.

"Mi smo politički i stranački spremni za tako nešto, jer nama kao vladajućoj stranci ne smeta i znači da omogućimo implementaciju i damo jasan izbor građanima između dve političke opcije", navela je predsednica parlamenta.

Pojasnila je da dve političke opcije predstavlja trenutna vlast koja omogućava ekonomski i politički stabilnu državu i, kako je navela, ono što mesecima unazad gledamo na ulicama Beograda, odnosno proteste koji se održavaju subotom i današnjom blokadom RTS-a.

"To je pokušaj da se haosom i bezidejnošću nešto u državi postigne. Građani će svakako odlučiti nakon završteka ovog našeg dijaloga na izborima koju opciju žele, ali mislim da smo zajedno uradili dobar posao i da smo uspeli da unapredimo izborne uslove", navela je Gojkovićeva.

Istakla je da je pred parlamentom i vladom veliki zadatak da implementiraju zaključke dijaloga.

Zahvalila se svim učesnicima dijaloga, predstavnicima EP Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku, Knutu Flekenštajnu i Kukanu što su učestvovali u tom procesu i pomogli u donošenju rešenja za poboljšanje izbornih uslova u 2020. godini.

Prema njenim rečima, prvi put u višestranačkoj Srbiji uspostavljen je Nadzorni odbor Skupštine, za čije članove su stigli predlozi, o kojima će poslanici raspravljati na prvoj sednici.

"Prvi put i birački spiskovi su potpuno transparentni i značajne izmene smo danas doneli za četiri zakona, koji jasno ograničavaju funkcionersku kampanju", istakla je predsednica parlamenta.

Kaže i da su dogovorili izbor novih članova REM-a, i to u formulaciji tri plus dva, odnosno pet novih članova.

Takođe, rok za dostavljanje predloga članova REM-a produžen je i ne završava se danas, već traje do početka sednice na kojoj će se o njima raspravljati.

Predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Tanja Fajon izrazila je danas po podne na Tviteru zadovoljstvo rezultatima međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije i napisala da je danas više optimista nego juče.

"Zadovoljna sam. Bitno je što su izbori u Srbiji odloženi, biće vremena da se stekne više poverenja u izborni proces", navela je Fajonova.

Dodala je da je postignut napredak i najznačajniji dogovor oko slobode medija, kao i za pet novih članova REM do kraja godine.

"Danas sam više optimista nego juče", napisala je Fajonova.

Datum redovnih parlamentarnih izbora, inače, nije bio određen, a u dijalogu je dogovoreno da budu što je moguće kasnije, ali u rokovima određenim Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu