"Trebalo bi više da sarađujemo, udaljeni smo samo dva sata leta"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu s ministarkom odbrane Francuske Florans Parli.

Izvor: Tanjug
Podeli
Buda Mendes/Staff/Getty images
Buda Mendes/Staff/Getty images

Sastanak će biti održan u 12 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Floransk Parli sastaće se u Beogradu i s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom.

Parli je pred taj susret izrazila zadovoljstvo što će posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavljati francusku vladu tokom posete Srbiji i istakla da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

"Naše vojske treba bolje da se upoznaju i da više rade zajedno. Zapadni Balkan i posebno Srbija naši su susedi. Beograd je na dva sata leta od Pariza", naglasila je francuska ministarka u autorskom tekstu za "Politiku".

Parli je podsetila da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

"Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri", rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa Vučićem i Vulinom.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele - zajedno - da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

"Naši odnosi imaju bogatu istoriju, o tome svedoči bratstvo po oružju između vojnika naše dve zemlje tokom Prvog svetskog rata, ali i bogatstvo 180 godina diplomatskih odnosa koje obeležavamo ove godine. Ovo bratstvo se urezalo u srca i prenosi se iz generacije u generaciju", navela je Parli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu