Najmoćnija žena sveta je Angela Merkel, na Forbsovoj listi i Ana Brnabić

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu zaredom zauzela je prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena sveta američkog poslovnog magazina "Forbs".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.12.2019.

16:44

Najmoćnija žena sveta je Angela Merkel, na Forbsovoj listi i Ana Brnabić
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

Srpska premijerka Ana Brnabić našla se na 88. mestu

"Forbs" opisuje Anu Brnabić kao prvu ženu premijera i prvog deklarisanog homoseksualca na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabićeva pozvala poslanike da "ožive tromu ekonomiju" kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe i da je Brnabićeva razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da je bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-ja u nastavi.

Prvo mesto na listi zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slede predsednica Evropske centralne banke i bivša šefica MMF-a Kristin Lagard na drugom mestu i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem mestu.

Odmah iza njih je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka "Dženeral motorsa" Meri Bara zauzela peto mesto.

Na 16. mestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time postala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

Najviše žena na listi dolazi iz Severne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno s Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dve, a jedna iz Afrike.

Kako navodi "Forbs", na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Reč je o, kako ističe, ženama koje razvijaju brendove u vrednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promena.

"Ovogodišnja lista najmoćnijih žena na svetu je skup inovatora i pokretača koji prevode svetsku pozornicu u redefinisanju tradicionalnih struktura moći i uspostavljaju dugotrajni uticaj u svakoj industriji i sferi uticaja", rekla je izvršna direktorka Fobrsa i direktorka "Forbs vumen" Mojra Forbs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: