Benet: Tužilaštvo radi i ne komentariše postupke

Portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu, Kristofer Benet, kaže da ta pravosudna institucija radi i da su šlušanja u toku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.12.2019.

18:36

Benet: Tužilaštvo radi i ne komentariše postupke
Foto: EPA-EFE/STR

Ali i da ne komentariše i ne daje informacije o postupcima.

"Kancelarija specijalnog tužioca, između ostalog, ima ovlašćenja da zahteva da osumnjičeni, žrtve i svedoci budu pozivani i saslušavani, da prikupljaju i ispituju dokaze i informacije i da odlučuju o pokretanju, nastavku ili ukidanju krivičnog postupka. Ovaj posao je u toku. Kancelarija specijalnog tužioca ne komentariše istrage i ne daje informacije o pozvanima i o rokovima ", rekao je Benet za prištinsku Gazetu Expres.

Portal konstatuje da podizanje optužnica i dalje ostaje misterija.

Specijalno tužilaštvo je do sada saslušalo više od stotinu bivših pripadnika tzv. OVK, među kojima su bili i odlazeći premijer Ramuš Haradinaj i predsedavajući parlamenta, Kadri Veselji, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Pravni stručnjak, Ehat Miftaraj kaže da optužnice moraju biti zasnovane na dokazima s obzirom na to da je reč o zločinima koji su počinjeni pre dve decenije.

Rad Specijalističkog tužilaštva je složen i bavi se krivičnim predmetima koji su, navodno, počinjeni pre oko 20 godina. Štaviše, kao Kosovski institut za pravdu, više puta smo naglašavali da ova kancelarija koristi strategiju koja ima za cilj da bude zasnovana na dokazima", naveo je Miftaraj.

Takođe, dodao je, Tužilaštvo je dobilo hiljade dokumenata iz Srbije i postupanje sa svim tim dokumentima, bez uključivanja razgovora koji su se vodili u poslednjoj godini, zahteva mnogo vremena i prema njima treba, kako kaže, "postupati sa posebnom pažnjom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: